2020-08-16 7988 瀏覽
上年同兩個老死一齊去東京睇富士山但係個日天氣唔好 所以睇唔到😩今年又無機會番鄉下 仲未有機會如願~~今日約左短聚一下 補祝其中一個既生日🥳見鳥語既富士山咖喱飯🍛幾靚就預先幾日book左位 suprise下朋友🤭講下book位小插曲先~~ [讚花香!] 話說當日打去鳥語 電話唔通 就打去分店花香求救!男店員勁有耐性咁解答我一切疑問又幫我搵分店電話 又解釋鳥語同花香既分別! 👍🏽 概括下大家應該都想知既重點😛🌟 花香既室內風格比較適合打卡; 鳥語走優閒風格 🌟 鳥語同花香既menu唔同! 富士山咖喱飯只有鳥語供應啊!! 講番鳥語既食物先💁🏽‍♀️我地3個叫左3個主食+3杯飲品+1件蛋糕!富士山黑豚肉咖喱飯 ($118)賣相真係一流🤩 富士山同其他配料配色好靚!可能配合番富士山 所以咖喱汁都係似日式咖喱咁 唔辣既~~ 味道偏light!黑豚肉片帶厚度 唔韌!整體黎講 呢碟飯一定食得飽 但同朋友一齊黎當然要試多幾樣食share食 就會更加大滿足😆柏士圖青醬雪糕海鮮意大利麵 ($138)鳥語另一打卡菜式🤩 綠色雪糕球好似抹茶雪糕🍵‘雪糕球’係好濃厚既pesto 芝士味好出😋 同忌廉汁mix埋食 s

上年同兩個老死一齊去東京睇富士山
但係個日天氣唔好 所以睇唔到😩
今年又無機會番鄉下 仲未有機會如願~~

今日約左短聚一下 補祝其中一個既生日🥳
見鳥語既富士山咖喱飯🍛幾靚
就預先幾日book左位 suprise下朋友🤭

講下book位小插曲先~~
男店員勁有耐性咁解答我一切疑問
又幫我搵分店電話 又解釋鳥語同花香既分別! 👍🏽 [/讚花香!]

概括下大家應該都想知既重點😛
🌟 花香既室內風格比較適合打卡; 鳥語走優閒風格

講番鳥語既食物先💁🏽‍♀️
我地3個叫左3個主食+3杯飲品+1件蛋糕!

富士山黑豚肉咖喱飯 ($118)
賣相真係一流🤩 富士山同其他配料配色好靚!
黑豚肉片帶厚度 唔韌!

柏士圖青醬雪糕海鮮意大利麵 ($138)
鳥語另一打卡菜式🤩 綠色雪糕球好似抹茶雪糕🍵
‘雪糕球’係好濃厚既pesto 芝士味好出😋 同忌廉汁mix埋食 sauce既厚度岩岩好!

明太子忌廉汁意粉配三文魚子 ($98)
呢碟意粉賣相同配搭雖然無上面兩碟咁特別~~
但味道都不錯吃
食過幾多其他餐廳既明太子意粉都覺得唔夠味 而呢度既明太子sauce好夠味!
加上配搭三文魚子 兩者既咸香味幾夾😋

個人認為飲品相對比較遜色🤨
(左) 藍花梳打 ($42);
(中) 蘋果紅菜頭蜜糖 ($58);
(右) 藍色富士山拿鐵 ($52)

我飲smoothie個杯~~
覺得飲品色澤幾靚 蘋果配紅菜頭都算幾大路 兩者味道好平均 記憶點不高!
另外個兩杯 朋友話除左有甜味 無咩特別🤨

慶祝生日當然要有件蛋糕🍰
富士山蛋糕 ($58)
寫字/畫野要提早同店員講啊 我係當日早d打電話去講架!
蛋糕整體味道幾light👍🏽
富士山白色部份既豆腐味好出
又有消化餅餅底 加分加分😆

整體黎講💁🏽‍♀️
雖然鳥語食物定價高d 但係論食物既質素同創意 係值得既!
加上鳥語同花香既店員都好好人 又滿足客人要求👍🏽
係個同朋友聚聚/ 慶祝生日既好選擇💛