2020-06-03 3162 瀏覽
想為屋企個廳更換廳燈,於是嚟左荃灣中染到行個圈,雖然最終未有買到嘢落袋,但行左過去愉景新城搵食,當然有啲唔可以食喇,但估唔到搵到間食日本菜嘅好嘢夜晚9點前嚟到都有8成坐滿,依家香港咁嘅情況下有咁多人算係好好,加強信心,最意外係個餐牌咁多嘢揀,好似放題咁,前菜、沙律、壽司、炸物、串燒都有,非常吸引睇menu都眼花瞭亂,揀唔落手就決定向壽司埋手!叫咗火炙左口魚、芝士蝦卷、三文魚、帆立貝,質素真係幾好!火炙左口魚「脂」味豐富,入口成咀油香,一流!而芝士蝦卷都好好味,香口又夠大份!不過要提提啲豉油同埋芥末,芥末應該係手磨嘅,唔太辣又有啲粒粒,有自然風味!而豉油就同一般食開有少少唔同,甜啲濃味啲,點少少已經好襯啲壽司!壽司之外,我哋再叫多咗兩隻燒蠔,同埋想試埋佢嘅韓風嘢,所以叫咗泡菜豚肉煲!豚肉煲有少少crossover嘅,湯底同豚嘅醃製方式都係和風,不過就加咗泡菜去煲,都足料架!成個煲爆晒,一開始有啲難落手添!豚肉好香甜,味道係偏濃味嘅,但勝在煲耐咗都唔韌,可能因為切得夠薄!湯底甜甜哋似壽喜燒汁,加埋少辣嘅泡菜係好開胃!最開心係有粗身粉絲喺底,咁好味嘅湯底可以回味多幾次!至於燒蠔就非常多汁,火

至於燒蠔就非常多汁,火喉剛剛好!一咬落去真係咇晒啲汁出嚟,好滿足!

不過少少建議,想食真係要早啲嚟!我哋9點前後入座,已經無晒燒牛舌同埋好想試嘅鍋巴,下次要早啲嚟先得!
2020-05-29