2020-07-13 2132 瀏覽
好耐冇食過自助餐啦,就算係疫情前都唔多食個種😹今次真係生日先book嚟食,宜家book檯平日75折,星期五六日8折~原來尖沙咀凱悅係連住K11的,地理位置夠哂方便👍🏻·之前見凱悅係轉做落單形式,唔係比客人出去攞,但我當日食嘅自助餐已經變回自助形式了,未知遲吓會唔會又有變動~·入座後,侍應會先問我地落龍蝦嘅order,宜家每位會送一隻龍蝦,有四種烹調方式可供選擇,我地分別揀咗蒜蓉燒同埋芝士焗😍😍😍龍蝦比一般嘅大隻,多肉多膏,啲肉好易吉到出嚟,雖然唔係任食但好過其他任食龍蝦嘅質素😆我揀嘅芝士焗有好多芝士同粟米粒係上面,好正🤩·必食鵝肝多士👏🏻鵝肝係任食㗎,好正,質素幾好,入口即融😆回本值得encore之選👍🏻但我食咗3舊到咋,好肥呀同埋諗住要留肚食其他😫杏脯我就麻麻,冇食到·冷盤係基本嘢,有蟹腳、蝦、海螺、青口,擺出嚟嘅唔算多,有蓋係上方遮擋一下,望落衛生好啲,當日客人唔算多,所以冇攞完未refill得切嘅問題👍🏻呢四款我自己就偏好蟹腳,每檯都有鉸剪比你剪蟹腳👌🏻仲有濕紙巾抹手🤲🏻刺身方面,帶子同吞拿魚都係值得食嘅😛Parma ham同蜜瓜好夾,parma ham夠大塊,蜜瓜都好甜😋😋·熱

必食鵝肝多士👏🏻
刺身方面,帶子同吞拿魚都係值得食嘅😛
熱葷方面,「慢燒原條頂級牛肋骨肉」有筋,韌得滯🙈,但係有牛味嘅,可能咁啱呢舊唔好食😢

「意式脆皮燒豬肉卷」都唔得,皮硬肉硬🙈
香草烤雞唔錯,問廚師要咗隻雞髀🍗🤩
印度羊肉唔錯,有羊味,有羊肉應該有嘅羶味😂
淮山燉豬展湯夠清甜,老火湯,飲完唔口渴,絕對唔係味精湯
豆腐花豆味濃,硬身未夠滑,石膏粉太多😂
雖然呢度冇生蠔,但佢有原隻生蠔蒸粉絲,較為少有(定係我大鄉里😂),味道都幾好😚
凱悅酒店嘅服務真係好好,咖啡廳入面嘅侍應好友善,好細心周到,個女仔侍應同我講咗兩次生日快樂😻🥰蒸蠔未預備好會主動講幾多分鐘後嚟攞;就算係餐廳外面嘅職員都好nice咁指示廁所方向同搭𨋢時講再見,好有笑容,真係有賓至如歸嘅感覺😍
參考吓,星期五晚市buffet八折咗埋單每位630!下一篇講我最期待嘅甜品篇~~🎂🎂
後記:自助餐要講食評真係有啲難講,唔知點入手,盡量分咗段,原諒我有啲相冇擺到出嚟了🙏🏻