餐廳: FireBird
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2019-02-22 334 瀏覽
辛苦左一年,終於等到今日出花紅,見到花紅咁豐厚,忍唔住搵朋友一齊食飯慶祝!!既然慶祝一定食好d!我們選擇了人氣高企的日式居酒屋!!餐廳位於銅鑼灣利苑附近,距離地鐵站只有10分鐘的路程,非常方便!這裡的裝潢包含了日式居酒屋元素,還滲透了西方風格,加上燈光調較得剛剛好,唔會太光或太暗,坐得十分舒服!餐牌實在太多選擇,有日本水產祭的限定料理,沙律,前菜,刺身,壽司,炸物,燒物,串燒和鍋料理,還有各式各樣的飲料都很吸引!經過一輪苦惱的選擇,我們決定要6款料理和1杯Mocktail!<軟殼蟹牛油果壽司卷> 壽司卷外面沾滿脆卜卜的蟹籽,內裡包住炸得金黃香脆,但不油膩的軟殼蟹!內裡放滿了軟綿綿又清新的牛油果,健康開胃又好味!<火山熔岩鮭魚卷> 鮭魚卷堆砌出與火山一樣的賣相十分吸精!山頂鋪滿了炸到脆身的蘿蔔絲,木魚和薑絲!!再淋上超多的芝士沙律醬,營造出熔岩的效果!!每件的鮭魚卷都帶一點點辣味,中和了沙律醬的甜膩感覺!無論在視覺和味覺上都十分吸引!<琉球風日本產海鮮他他> 這是琉球風的特色料理,材料都肥美新鮮,全部帶有海鮮的甜味!鯛魚,油甘魚和帆立貝切粒

軟殼蟹牛油果壽司卷

火山熔岩鮭魚卷

<琉球風日本產海鮮他他> 這是琉球風的特色料理,材料都肥美新鮮,全部帶有海鮮的甜味!鯛魚,油甘魚和帆立貝切粒,浸入特製醬油調味,灑上芝麻和蔥花,真的越食越滋味!!
琉球風日本產海鮮他他

<脆炸日本產超甜有機蕃薯條> 蕃薯條炸到金黃色,乾身香脆!雖然邪惡但卻好味到不得了!!一般的薯條多數都係點茄汁,不過這裡蕃薯條點的是楓糖!!好味到令人一食再食,停唔到口啊!
脆炸日本產超甜有機蕃薯條

<明太子芝士椰菜燒餅> 這個燒餅賣相精緻到不得了,長方形圓角邊造型相當可愛!最令人吸引之處係一個燒餅可以食到2種口味!!一邊係帶點鹹香的明太子,一邊係惹味的日式燒汁!!切開燒餅內裡藏住好多椰菜,即使明太子和日式燒汁味道比較濃郁都不會覺得太膩!!真係非常好味!
明太子芝士椰菜燒餅

明太子芝士椰菜燒餅

<日本產霜降A4和牛壽喜燒> 壽喜燒除左有牛肉,菜,菇和豆腐外,主菜絕對係日本產的霜降A4和牛!!脂肪比例分佈得好平均,肉質嫩滑,入口即溶,牛味香濃又多汁,霜降A4和牛真係不能錯過!!如果唔夠食仲可以額外追加和牛,烏冬,白飯和雞蛋啊!
日本產霜降A4和牛壽喜燒

日本產霜降A4和牛壽喜燒

<Lychee Frozen> 我被藍白色的荔枝味無酒精mocktail吸引住,在沙冰上放上1粒荔枝再加1塊檸檬,隨住沙冰慢慢溶化,荔枝的香甜和檸檬的酸味產生變化,令味道變得更好飲!!
Lychee Frozen

整體來講,無論餐廳的環境和食物質素都好滿意,這裡絕對係傾計聚會的好地方!
  • 軟殼蟹牛油果壽司卷
  • 琉球風日本產海鮮他他