之前一直想嚟呢間餐廳試下,嗰陣得銅鑼灣有,但weekend去親都爆多人。而家喺尖沙咀都開咗分店,可以lunch同同事偷走嚟睇下佢有幾咁「麻麻地」🙊。餐廳喺正加連威老道一幢翻新嘅大廈,有落地玻璃向街,去到樓下先發現原來無電梯(應該係),要行樓梯...,好彩2層姐。一入到去就已經覺得個環境好正,真心好多打卡位,睇得出花咗好多心機裝修,天花、牆壁、掛畫、擺設都好靚,我最鍾意咁色彩班爛嘅風格🌈。餐廳接近9成滿,唔止女仔多,竟然仲有唔少上班族嘅大男人嚟食,佢哋都係咁影相🤣。呢到都有提供Lunch Set Menu,連餐飲,但款式唔係特別吸引,所以我哋揀返大Menu嗰啲,所有食物名稱都好鬼正,又係餐廳另一賣點。另外,餐枱餐具都係好有個性,聽到隔離個男人講呢到食裝修都抵XD,嗯我都好同意!噢賣葛限定嘅好邪惡既咸蛋牛油果蟹肉比薩($116),一嚟到已經聞到超香,熱辣辣焗起,係薄批嚟嘅,所以好脆口。我哋完全估唔到依個pizza🍕咁好食,首先芝士量非常足,好味又能夠拉絲,二來係個咸蛋王味恰到好處,超香口但又唔會太濃或鹹啊。最後就係啲餡好足料,有六片pizza每片都有一隻蟹鉗仔之外,其實中間係有好多真蟹肉🦀

好邪惡既咸蛋牛油果蟹肉比薩

噢賣葛限定嘅好邪惡既咸蛋牛油果蟹肉比薩($116),一嚟到已經聞到超香,熱辣辣焗起,係薄批嚟嘅,所以好脆口。我哋完全估唔到依個pizza🍕咁好食,首先芝士量非常足,好味又能夠拉絲,二來係個咸蛋王味恰到好處,超香口但又唔會太濃或鹹啊。最後就係啲餡好足料,有六片pizza每片都有一隻蟹鉗仔之外,其實中間係有好多真蟹肉🦀,食得出蟹甜味,而唔係偽蟹柳。唯一少少可挑剔嘅地方就係面頭個蟹鉗啲肉,有啲乾身,好難撩佢出嚟。
唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯

唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯($118),要咗升級版(+$28)要原條鰻魚。上菜發現升級咗個造型真係勁有霸氣,因為條鰻魚真係好大條,仲長過個碟😎。鰻魚下低就係大大個蛋包飯,同有啲木魚碎,但啲木魚唔知點解無平日咁扭嚟扭去🤔。整體份量多,夠餸夠汁幾唔錯,不過飯本身差少少,食得出係珍珠米,但比較乾身,唔係好索到汁。

本身想要埋甜品,是日精選係檸檬cheesecake,見隔離枱叫咗都幾大嚿幾吸引。但食完上面兩樣嘢之後,已經超飽,飽到放工...。知份量唔少,但又真係無諗過會飽到咁誇張🙈。

總括嚟講,Mamaday其實一啲都唔「麻麻地」,環境裝修真係唔馬虎,連天花都有條火車軌囉🚅!至於食物方面,雖然我只係試得兩樣,但味道都算係咁,因為我本身無expect會好好食,主要都係嚟打吓卡咁,但個好邪惡嘅pizza直頭令我喜出望外,一定要嗌,必食推介😋。至於定價,雖然説不上平,但食物好味大份,最低消費都只係一杯飲品/食物,就可以坐下影下相吹下水,性價比高,去連鎖咖啡店買一杯都差唔多錢,但又無咁坐喎。如果未嚟過,我覺得係值得一試👍。
2019-12-10
好邪惡既咸蛋牛油果蟹肉比薩