2020-07-05 5825 瀏覽
牛大人我嚟啦!試過牛大人既朋友都對牛大人讚不絕口,令我都心郁郁💓,今日終於決定一嘗牛大人。牛大人位於銅鑼灣廣場二期5樓,一打開電梯門已經見到餐廳人山人海,雖然我預先上網攞咗飛,不過都等左30分鐘先入得去。牛大人一共三個套餐,我同女朋友秉承「唔貴唔食」既宗旨,所以我哋揀咗最貴嘅澳洲極上和牛套餐。牛大人自助區既食物選擇頗多,包括大量蔬菜、蘿蔔、豆腐、丸同腸仔。由於衞生問題,每款食物都放喺密封嘅膠盒入面,值得一讚👍🏻下單既話只需要掃一掃QR code就可。牛大人上菜速度非常快,大約兩至三分鐘,而且冇乜漏單。湯底方面,我地揀咗鴛鴦湯底(+$50),分別有牛大人袐方麻辣鍋同台中蒜頭雞鍋。麻辣鍋既「麻」好突出。至於後者蒜味好濃,但食物不太吸收到蒜頭既味道,純飮湯底既時候先會感受蒜頭濃烈味道。既然食得自助火鍋,牛肉當然係我哋嘅頭號目標。牛大人所有既牛肉都切得好薄,所以淥牛肉大約只需十秒,最有驚喜係澳洲和牛M5牛肩卷,肉味最重,肉質並唔係入口即溶嗰種,但都非常軟稔。凡叫左澳洲極上和牛套餐,餐廳會贈送每位澳洲M9和牛蘑菇芝心味牛丸兩大粒。牛丸好彈牙,一咬開既時侯,蘑菇香味撲鼻而來。入面並非普通流心芝士咁

凡叫左澳洲極上和牛套餐,餐廳會贈送每位澳洲M9和牛蘑菇芝心味牛丸兩大粒。牛丸好彈牙,一咬開既時侯,蘑菇香味撲鼻而來。入面並非普通流心芝士咁簡單,芝士仲可以拉絲🤤

餃子方面,蛋餃一定要食!我係其他自助火鍋都冇見過蛋餃。蛋餃顧名思義即係用蛋皮包成既餃子,味道香甜兼肉汁豐富。

小食方面,我地食左梅甘酥脆薯同真豬小香腸,蕃薯加梅粉既味道好夾,外皮酥脆內𥚃口感绵密,我最後一個人食左三碟。

蟹籽墨汁滑同牛肉滑各有特色,尤其係墨汁滑,墨汁味道濃郁,口感爽滑。

海鮮方面我淨係試咗鮮甜海蝦,質素有少少喜出望外,因為通常呢一類任食火鍋嘅海鮮都唔太新鮮,但牛大人既鮮甜海蝦真係幾鮮甜,肉質仲非常彈牙。

飲品幾特別,除咗一般飲品例如可樂、雪碧之外,牛大人仲有冬瓜茶同四款冷泡茶,冬瓜茶甜度適中,至於四款冷泡茶之中,女友選擇白桃烏龍,茶香之中隱約透出白桃既清甜。

最後仲送Movenpick雪糕。牛大人嘅食物比同類型自助火鍋更高質,尤其係飲品同牛肉方面,另外小食同餃子充滿台灣風味。上菜速度同座位舒適度都令人非常滿意,難怪牛大人每晚都爆場。

2020-06-27
  • 澳洲M9和牛蘑菇芝心味牛丸