星期日本身諗住食個brunch,去到原定想去嗰間餐廳門口先發現依日緊急裝修唔開😅,即刻要轉場。好在身處於灣仔,周圍都係食肆,而且醒起其中有一條旺中帶靜嘅街:汕頭街,有好多唔同種類嘅餐廳,而啲餐廳又好似幾吸引,定價唔算貴,所以就去碰下運氣啦😛。不過其實上次經過汕頭街,我都已經有間心水想試,就係Mansons Lot。首先因為出面有張outdoor seat好似好chill咁,第二係見到有甜品食,即刻心心眼😍。星期日中午時份,咖啡店坐滿人,但我哋都啱啱好有位。小店裝修有少許古典風,以木調做主題🕰,並於牆身掛上唔少掛畫,其中兩幅都畫咗樹林,望落真係有少少豁然開朗(放鬆)嘅感覺🙈。但留意返,咖啡店其實幾細間,右手邊係廚房,左手邊所有座位就一眼可以望哂,除咗一個隱蔽位。由於空間有限嘅關係,所以枱與枱之間都比較迫,唔算話好好坐。但我同朋友好幸運地💫喺落單前轉到去秘密隱蔽位到坐,好似一個private corner咁,闊落啲,頓時胃口大開🤤!以一間咖啡店嚟講,食物種類算好多🍽,All Day Breakfast, Burger, Risotto, Omelette, Artisan Toast, E
以一間咖啡店嚟講,食物種類算好多🍽,All Day Breakfast, Burger, Risotto, Omelette, Artisan Toast, Eggs, Salad同Main等等,都各有幾款選擇。當然唔少得Sweets甜品同飲品啦😆,飲品主要係咖啡,另外亦有朱古力同茶🍵等。
Smoked Salmon Spaghetti & Soft Cheese Cream Sauce($103),🍝意粉造型唔錯喎,煙三文魚份量好多,唔係平日嗰啲好孤寒咁得兩片。上碟時先諗起soft cheese其實無乜味,而且一嚿嚿唔係sauce嚟,個意粉會唔會好乾呢?但意粉食落一啲都唔乾之餘,個汁仲好好味,又唔漏,加上意粉軟硬到適中,好好食啊😋。依碟意粉,無論味道同份量都喜出望外!
Parma Ham Risotto with Spicy Tomato Sauce($103),同樣地,意大利飯造型吸引😌,份量多,風乾火腿有成五、六片,大大片!我本身預期個飯應該幾濃味下,甚至幾辣🌶,但佢相對地比較淡,蕃茄味🍅唔出,所以唔酸;而辣味就有,但係BB辣level,唔飲水都無問題。不過唔濃味嘅飯配上鹹鹹嘅Parma ham🥓(唔會過鹹)就一拍即合,互補長短,夾埋一齊食變得好match啊。
Eggs Benedict Florentine
Eggs Benedict Florentine($83),Florentine即係指菠菜Spinach🌱。本身想要三文魚的,但意粉已經叫咗,廢事撞啦!Muffin上面先放啲菠菜,然後再加隻水波蛋,就搞掂。一啖係食唔哂的🤣,會爆漿,哈哈。初頭摸落塊包到好似硬硬哋、又唔太熱,有啲失望,食落發現只係個邊位脆,入面仲係暖暖哋同鬆軟嘅。🥚Eggs Benedict夾菠菜係好食的,但始終都係有啲寡🙈,食慣肉的我建議加配煙三文魚一齊食,應該會再好食好多。另外,蛋側邊嘅沙律菜都幾好食🥗,黑醋汁好味。
Iced Long Black
飲品方面,我朋友要咗Iced Long Black($40),佢係愛咖啡之人,鐘意飲黑咖啡,唔落糖唔落奶,品嚐咖啡豆嘅原味☕️。佢話Long Black好飲係因為比起Americano更濃更香,但佢對依一間嘅Long Black感到好失望喎,完全唔濃唔香,唔知係咪叫咗凍又有啲影響,只係比起茶記齋啡好啲喎😳,普通到一個點。上述係節錄自我朋友嘅評價,我自己對咖啡無研究,但飲咗啖都覺得唔香加無乜特別。
Hot White Chocolate
至於我就要咗Hot White Chocolate(Large)($60),其實我覺得一杯朱古力要成幾十蚊好貴😖,如果唔好飲,更加會激親。熱白朱古力隻色果然係淡啲,偏白色/好立克嘅色,所以上面個拉花都只係隱約見到。嗯,味道唔錯喎,唔太甜,有啲似Hershey’s隻曲奇白朱古力,真係同平日嘅熱朱味唔同,好飲🤤,加上Large真係幾大杯,算係值回票價啦。
終於到甜品喇,我哋兩份都要咗🍞麵包類,所以我朋友成程都話唔覺食緊甜品,只係食緊甜嘅麵包🤣。下午茶時段,甜品好似有套餐,送飲品抵啲。
French Toast with Fresh Berry & Ice Cream($68),呢個仲唔係法蘭西多士?哈哈。甜品賣相非常精美😍,兩片多士疊住咁擺,上面放咗球雪糕,側面就放咗啲藍莓同士多啤梨🍓。我再淋咗啲楓糖上多士面,望落同食落都甜甜的,好開心。多士size唔大、薄薄哋,咁樣反而仲好,甜品不宜太heavy(而家已經夠heavy🙈)。多士煎到金黃色好靚,包包仍然保持鬆軟,而且熱辣辣煎起,見住上面嚿🍨雲呢拿雪糕好似熱鍋上嘅螞蟻咁溶緊😆。視覺效果好正,但因為隻碟太平,啲雪糕溶咗後瀉咗出枱...。
Our Homemade Banana Bread
Our Homemade Banana Bread($48),呢個我都覺得真係唔係好似甜品XD,賣相ok嘅,都係用上雜莓點綴,而且仲加咗肉桂粉喺面,幾香。不過食落我就覺得一般,一嚟口感比較實,有啲似馬拉糕,但又無咁鬆;另一方面就係都無乜香蕉味嘅🍌,唔夠香,我覺得港式餅舖整嘅香蕉糕仲好食、仲香。如果要講優點就係,依個食完會好飽囉,而且都夠濕的,但總體我認為唔特別需要試。
講完食物,想講少少有關服務方面,其實大致上都ok的,小店內全部都係男店員,大部分都親切、有禮貌,一坐低時亦有斟杯水俾我哋。唯獨係有一位無帶眼鏡嘅店員態度就比較rude😐,我行出去加單,佢明明見到我,但就無反應,我企咗陣忍唔住嗌唔該,佢先take order,但都勁無禮貌,好似我講得好唔清楚咁。呢個係成餐美中不足嘅地方,如果唔係佢,會係一個100分嘅體驗。
總括嚟講,依間小店無令我失望,甚至可以話係喜出望外😁!因為我冇諗過一間咖啡店嘅食物質素會咁好,份量又多,價錢亦算合理唔太貴。我原本只係諗住嚟打下卡hea下,而家算係一個意外嘅收穫,令我好滿足咁度過咗一個星期日嘅中午。
2020-01-05
Eggs Benedict Florentine