2020-10-20 6167 瀏覽
2020年10月9日。晴。灣仔。呢日喺灣仔做嘢,早咗放lunch,即刻開個網上飲食平台搵餐廳食晏!「後街牛扒」其實好耐之前已經聽過佢個大名,但一直未有機會試,呢日終於有機會喇!叫得「後街」都估到位置比較隱蔽,但估唔到喺呢條交加里我都要來回行咗兩次先搵到佢。。。原來餐廳唔事先預訂,lunch time幾乎係冇可能有位呢日我獨食,店員都要make sure我可以準時交番張檯先可以入座然後又見到好多人冇訂位嘅食客摸門釘所以記住!記住!記住!訂檯!訂檯!訂檯!餐廳裝修好有特色,一入門口嗰幅牆就係「九龍皇帝」曾灶財嘅墨寶而家喺街真係買少見少,幾乎絶蹟Menu design都沿用曾灶財墨寶做background午餐時段午餐當然最受歡迎價錢方面牛扒貴啲,其他雞、魚、豬就平啲~一場嚟到我緊係食牛喇!Drink menu有唔少選擇,最尾嘅凍檸茶同凍檸水仲要寫住任飲!!不過我諗住食完再去幫襯其他黃色飲品店,所以就冇嗌嘢飲~甘筍忌廉湯,跟餐餐牌冇寫明,但原來跟餐有好多嘢食!!第一樣上檯嘅係呢個湯~甘筍味唔太出,所以飲落有啲似南瓜湯咁,啱晒我呢啲驚紅蘿蔔嘅人~~~湯嘅質地濃稠,飲完好有滿足感~凱撒沙律,跟餐菜
2020年10月9日。晴。灣仔。

原來餐廳唔事先預訂,lunch time幾乎係冇可能有位
然後又見到好多人冇訂位嘅食客摸門釘
所以記住!記住!記住!訂檯!訂檯!訂檯!

而家喺街真係買少見少,幾乎絶蹟

午餐時段午餐當然最受歡迎
價錢方面牛扒貴啲,其他雞、魚、豬就平啲~
一場嚟到我緊係食牛喇!

不過我諗住食完再去幫襯其他黃色飲品店,所以就冇嗌嘢飲~
甘筍忌廉湯

甘筍忌廉湯,跟餐
餐牌冇寫明,但原來跟餐有好多嘢食!!
第一樣上檯嘅係呢個湯~
湯嘅質地濃稠,飲完好有滿足感~
凱撒沙律

凱撒沙律,跟餐
菜唔腍唔爛,清甜爽口!
仲有為數唔少嘅bread crumb同埋煙肉,當然仲有滋味芝士粉~
牛油果醬麵包配羽衣甘藍

牛油果醬多士配炸羽衣甘藍,跟餐
呢個擺盤極具藝術感!
靚到有啲唔捨得食咁滯
羽衣甘藍炸得好酥脆,變咗好似紫菜咁,風味十足~
多士配牛油果醬亦少見,但好味~

美國PRIME安格斯厚切牛小排配薯條,$158
餐牌上面寫明所有食物即叫即整,同埋會因應客人食嘢快慢而調整上菜速度~
服務非常貼心,但亦都要提醒番,趕嘅話落單講聲先好點牛扒~
牛小排係前胸肋骨部位,係連骨嘅牛扒
見嚿骨嘅size就知呢嚿牛扒唔少嘢!
冇估到牛扒咁大塊,足足橫跨3條骨~
美國PRIME安格斯厚切牛小排配薯條

牛扒嘅煙烤味香濃,外面焦香,內裏肉質軟滑~
近骨位會有啲筋,但食落口都唔會好似香口膠咁~
最最最欣常係牛扒旁邊嘅蒜蓉!
同牛扒超級夾!令人欲罷不能~~
薯條亦較平時食開嘅粗,非常飽肚!

食完仲有「香港加油」濕紙巾~

良心小店就係正,就連張單都好有意思~
2020-10-09
甘筍忌廉湯