滾得囍宮廷火鍋小炒

Big Boils Club
餐廳: 滾得囍宮廷火鍋小炒
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2020-09-21 541 瀏覽
雖然還有個多星期才到中秋,但天氣已經開始有點涼意,又是時候相約好友去吃火鍋。友人非常貼心,知我向來四肢不勤,所以特意訂了這間離我家不太遠嘅宮廷火鍋店。餐廳位於馬寶道馬寶學林商場一樓,入口處擺放了一張金碧輝煌嘅龍椅,還沒踏進店就已經感受到浮誇的宮廷氣氛。至於室內裝潢亦非常之有格調,以中式古典風木材雕花作設計,而座位之間更用上優雅的通花隔柵作屏風,加上每張檯上都放了一道「聖旨」,感覺特別有氣勢。先看點菜紙,湯底款式非常之多,足足有成 14 款,而配料方面,除了火鍋必食的牛肉之外,還有豬肉、手打丸、秘製魚滑、新鮮海鮮、雞類、餃子、新鮮蔬菜、豆品類、麵食、刺身、炸物和飲品等可供選擇,價錢豐儉由人。友人唔食得辣,又唔想食得太過 Heavy,所以我哋揀咗個清熱下火嘅芫茜皮蛋豆腐馬蹄鍋,再各自選一款火鍋配料。趁湯底未上,先把握時間「混醬」,醬料選擇不多,只得四款,不過全部都有蓋冚好,乾淨企理 (宮廷醬芥每位 $28)。崇德芫茜皮蛋豆腐馬蹄鍋 ($148)  接著送上,待湯滾後,馬上舀一碗試試。湯頭很清甜,芫茜味好重,入口幽香撲鼻。撈起可以見到入面有好多滑溜的皮蛋和豆腐,加上爽口的馬蹄同紅蘿蔔,用料十
崇德芫茜皮蛋豆腐馬蹄鍋 ($148)  接著送上,待湯滾後,馬上舀一碗試試。湯頭很清甜,芫茜味好重,入口幽香撲鼻。撈起可以見到入面有好多滑溜的皮蛋和豆腐,加上爽口的馬蹄同紅蘿蔔,用料十足。
至於火鍋配料方面,貴精不貴多,只點了兩款,有手切頂級安格斯牛肉 ($268/細)  同白鱔片。 牛肉賣相非常靚仔,以乾冰盛著,上桌時煙霧瀰漫,仙氣十足。挾起可以清楚見到牛肉呈漂亮的大理石紋,只須簡單灼一灼就食得,入口鬆化富油香,滋味無窮。
另外白鱔片 ($128)  水準亦不俗,外表晶瑩剔透,片片都切得厚薄均勻。肉質非常新鮮,口感軟嫩,而且食落仲帶陣陣魚脂香,正!
兩個人 KO 咗一大碟牛,食完咁多肉,當然要點番客蔬菜來平衡一吓,揀咗個唐生菜 ($38),份量合理,入口新鮮爽脆,絕對是火鍋好搭擋。最後再加多個出前一丁 ($20),食完真係超飽肚。
希望遲啲限聚令再放寬,可以約多幾個朋友再嚟一齊高興下。