1K
2020-02-05 1300 瀏覽
因為地理關係一直比較少踏足深水埗區,今日難得有地膽friend帶我周圍食,就算幾唔就腳都好都梗係一定要黎.朋友話附近開左間叫麻辣火鍋店$188食足2個鐘又真係幾吸引.餐廳位於中心遠少少既位置既樓上鋪,中間拎食物既地方好整潔,全部食材都放入雪櫃冷藏好衞生整潔.食物都幾多選擇,單係蔬菜類都佔滿左成個大雪櫃.其次經典丸類當然有齊,估唔到既係連內臟類都有!湯底只有2款所以順理成章地點鴛鴦鍋.主打無添加劑湯底有正宗重慶麻辣湯同香濃豬骨火腿湯.正宗重慶麻辣湯個底真係好香而且比我既感覺唔會好化學,底充滿乾辣椒,胡椒,薑等等,先麻後辣得黎辣味後勁凌厲越滾越出味.辣到爆煲既時後休息一下轉一轉去豬骨湯到過一過冷河,豬骨湯唔似平時食呈米白色,湯底清澈淡黃.平來仲怕無咩味,飲一啖湯後發現底韻清香帶淡淡豬肉,火腿及鮮雞鹹香味,再加上內裏帶少少藥材當歸味令湯底更香.餐廳為每位食客先送上盤海鮮拼盤,有蜆,蝦同魚片.蝦大大隻足手掌咁長,蝦肉爽彈.蜆肉食落無沙鮮甜而魚片每塊都好晶瑩通透十分新鮮.每款食材都用竹籤串起,當中最特別既有麻辣牛肉同芫荽牛肉!麻辣牛肉用麻辣醬醃好惹味,再加埋入麻辣湯到雙重麻辣夠晒刺激.牛肉包住芫

牛肉包住芫荽好似金菇牛肉卷咁,食落芫荽味好香而且用麻辣湯底滾基本上已經好夠味,連額外調味料都唔需要.

咁多款自選食品入面最欣賞係牛筋!入口爽彈得黎中間帶點黐韌,特別係用麻辣湯底滾個味道特別夾.

雖然原片肉類只有牛肉同豬肉,但食落都好新鮮,質感唔會霉,入口都有咬勁得黎又唔會口咬唔開或簿到滾起後完全夾唔返完整一片.

素食同蔬菜類選擇真係好多,單係蔬菜都有10幾款揀,唔會一味做成食肉獸.我最鍾意既萵筍都有,入口爽脆以鮮甜.

最後個湯底加左咁多料一定係最濃郁.呢個時候當然要加麵食!平時必定揀公仔麵既我今次見到呢到有薯粉就即刻放棄左公仔麵轉投薯粉.薯粉幼細,放入鍋到滾一陣好快就熟而且入口Q彈質感又夠滑,用黎做一餐既終結十分完美.

• 牛筋
  • 芫荽牛肉