2020-03-26 2803 瀏覽
去到中環見到翠華餐廳結業,個心都有啲唔係太開心,行吓行吓原來呢度都有唔少嘅餐廳,不過由於對茶記情有獨鍾,所以決定去中環茶記食下。啱啱正好係下午茶時間,就入去試吓佢個茶餐,以中環來講呢個價格真係非常便宜,$30都唔使就有西多士跟嘢飲或者佢呢度嘅特色豬扒包,經過嘅店員都同我哋講今日嘅豬扒包好得,所以我決定叫一份黎試。不過係食豬扒包之前,好想醫飽個肚!見到原來佢哋嘅蔥花叉燒炒蛋飯都係值得推介,所以又嗌左一份。冇幾耐個飯就送到,叉燒做得非常好,食完有銷魂嘅感覺。滑蛋亦都好滑嫩,煮得好有技巧,但係美中不足嘅係碗裏面嘅飯好像冇經過特別嘅處理,熱度爭咁少少,損失左一啲啲分數。另外廈門炒米粉好足料,裏面有叉燒絲、火腿絲同炒蛋,仲有番茄酸酸地嘅味道,師傅話係即叫即炒,所以都好熱辣辣夠新鮮。跟餐餸杯嘢飲,點紅豆冰屬於特飲,就要另外加$8,我覺得加$8好抵啊,因為呢度嘅紅豆冰真係有好多紅豆,冰只係佔一個杯少少空間。西多士又係大大件,加埋獨立包裝嘅牛油同埋糖漿,特別邪惡,令人垂涎欲滴!另外的豬扒包好大份,包硬身少少,豬扒煎得幾靚仔,裏面仲夾雜生菜同埋蕃茄,是下午茶必選推介。
去到中環見到翠華餐廳結業,

西多士又係大大件,

2020-03-25