2020-03-22 1369 瀏覽
今天晚上去了沙田水田河畔選了這間台灣菜館(因為在網上睇節目時介紹台灣牛肉麵,而且在openrice亦見評語不俗,所以去了一試。一進店舖,裝修不錯,有一點台南小鎮的感覺。打開餐牌,馬上點了紅燒半筋半肉牛肉麵、芭樂鳳梨鹽水雞干拌麵、台式烤香腸、忌廉芝士磨菇雞翼、老媽煎餃子、柳丁綠茶及青瓜梳打。先講牛肉麵、牛肉都算入味,但偏「淋」,沒有台灣牛肉麵的咬口,應該是在煲裡煮了一段長時間(感覺就好似香港啲茶餐廳牛腩飯一樣咁淋,而且湯味偏淡,菜圃亦很少,而且完全無味,麵身食落去同大家食啲削麵無分別(不過大家食仲有得自己落菜圃),所以呢個牛肉麵係唔合格。而鹽水雞干拌麵,全部都係雞胸肉,仲要係完全無味,所以都係唔合格。烤香腸就正常,都係一般台灣腸的味道。雞翼反而唔錯,食落去無骨之餘,啲忌廉味都幾香,而且都幾多磨菇,配搭唔錯,值得一試。煎餃子就無乜驚喜,普普通通。柳丁綠茶都係普通,反而杯青瓜梳打幾香,飲落口個感覺幾清新。整體嚟講,小食係唔錯,但當正餐(牛肉麵)就麻麻地。