Odelice! (蘭杜街)

2020-05-13 3139 瀏覽
看見 Odelice 餐廳門外有不客人在等候, 心想, 幸好我們有預先電話訂了檯. 餐廳環境少少暗, 有情調,  是聊天的好地方.侍應招呼有禮, 安排入坐後不忙介紹食品,  餐牌選擇非常之多, 內容豐富, 價錢中等.  我們先點紅酒, 因為一杯到肚, 話兒多.第一道:  Superfood Salad  with Smoked Salmon 超級沙律碗加三文魚上檯原來是用碟盛載, 份量大,  兩人 share 剛剛好.  有新鮮牛油果, 羽衣甘藍, 小扁豆, 藜麥, 紅石榴稃, 車厘茄, 青菜沙律, 青檸檬生薑汁,配搭適中.  新鮮蔬菜配上青檸檬生薑汁,  好味又健康.好特別是有紅石榴稃, 及羽衣甘藍, 口感更加豐富.  配上三文魚, 好食.Daily soup with garlic bread  精選餐湯 配香草蒜蓉牛油多士, 餐湯好 creamy,入口細滑.  配埋香草蒜蓉牛油多士. Nice. Grilled Iberico Pork  Pluma Loin in Red Wine Jus 西班牙黑毛豬伴紅酒汁伴碟蔬果有燒蔬菜, 顏色繽紛又吸睛.西班牙黑毛豬切成片片, 有濃香的
餐廳環境少少暗, 有情調,  是聊天的好地方.
我們先點紅酒, 因為一杯到肚, 話兒多.
配搭適中.  新鮮蔬菜配上青檸檬生薑汁,  好味又健康.
伴碟蔬果有燒蔬菜, 顏色繽紛又吸睛.
西班牙黑毛豬切成片片, 有濃香的豬味, 入口綿滑即溶, 油份不多,  啖啖肉, 伴上濃香紅酒汁, 真滋味.
燒蔬菜, 有茄子, 翠肉瓜, 車厘及, 蔬菜新鮮, 無油膩.
Entrecote Frites 經典肉眼牛扒配薯條,  薯條好香脆,  飲酒一流.
肉眼牛扒, 我們點了七 成熟,  肉質軟腍多汁.
切開牛扒仍然保持粉嫰, 牛扒有咬口, 有肉味, 夠 juicy。
入口軟綿 牛肉味濃 , 好滿意, 加沾燒汁十分香口.
Cinnamon Apples, Sea-salt Caramel & Vanilla Ice-Cream 玉桂蘋果焦糖醬雪糕可麗
好欣賞這道法式甜品, 看來簡單, 蕎麥 Pancake 加雪糕,
我們特愛配上那焦糖醬帶點玉桂蘋果香味, yummy !
我們戀上法國情懷 !
  • 經典肉眼牛扒配薯條
  • 西班牙黑毛豬伴紅酒汁