2018-07-19 231 瀏覽
上次朋友帶過我個嚟食,今次佢有捉我嚟呢間食啦。終於明白點解佢食極都唔厭,因為呢度食物真係層出不窮。上次冬天嘅時候黎食,朋友就叫咗好多刺身。當我今次都本着嚟食刺身嘅心,竟然今次食嘅嘢真係好有驚喜。明明朋友呀話減緊肥,食啲清淡D嘅嘢但係約我你食鮨一,我就諗食刺身減肥咁奢侈,點知呢度真係有好高質嘅野食而又唔怕肥。一開始佢話係粟米、苦瓜、沙律我都有少少驚,估唔到佢真係黎食菜減肥。所以我都叫咗碟刺身,同埋少少炸物串燒佢比我呢個食肉獸吊命😂但係原來佢叫嘅蔬菜都真係好好食。呢個宮崎縣超甜粟米,之前都有聽過話日本有隻白粟米好甜好好食,今次終於食到啦。之前未食過生粟米,呢隻白粟米生食都好甜好爽脆,好多汁,估唔到日本真係咩都有。海葡萄蕃茄沙律份量都幾多,亦都好多海葡萄。之前有朋友去沖繩都買過海葡萄返嚟,嗰陣時食就覺得好鹹,但係今次呢個海葡萄沙律有好清新喎,海葡萄咬落去一粒一粒爆開嘅感覺好得意,蕃茄鮮甜,海葡萄大帶少少鹹味但唔over,呢個配搭唔錯。一開始佢話係呢個日本沖繩苦瓜,我話唔好啦我唔係好識苦瓜㗎,佢同我講呢度苦瓜唔一樣㗎試吓啦,佢真係冇呃我。咁當然唔可以話苦瓜唔苦,但係冇平時食嗰啲苦味咁強,反而帶
但係原來佢叫嘅蔬菜都真係好好食。
宮崎縣超甜粟米
日本海葡萄蕃茄沙律

日本沖繩苦瓜

一開始佢話係呢個日本沖繩苦瓜,我話唔好啦我唔係好識苦瓜㗎,佢同我講呢度苦瓜唔一樣㗎試吓啦,佢真係冇呃我。咁當然唔可以話苦瓜唔苦,但係冇平時食嗰啲苦味咁強,反而帶點甜味再回甘。
蜜柑雕刺身

我期待已久嘅刺身,今次叫咗個蜜柑鯛,店員介紹話係食蜜柑大嘅魚,佢仲配埋一個醬汁,食落真係有蜜柑橘子嘅甜香味,魚肉爽脆新鮮,配埋醬汁清新開胃。呢到刺身真係冇得彈。
日本馬糞海膽手卷

再嚟一人一個馬糞屎海膽手卷。上次你食過海膽杯,都知道呢度嘅海膽好新鮮,好甜美,好creamy,好香濃,所以海同一定要再叫,但見今次朋友減肥就一人一個手卷食算啦,唔食咁多飯。

之後就都我點嘅邪惡食品,串燒同埋唐揚牛舌。今次串燒嘅主題係華味鳥,有手翼、雞胸軟骨、雞心、雞皮、雞肝、雞尾尖,真係咩部位都有得食。
華味鳥串燒

另外唐揚牛舌都好好食,唐揚香脆外皮包住厚切牛舌,肉厚多汁,正👍🏻
牛脷唐揚

今次黎鮨一食嘢又有另外一個體會,呢度供應嘅食品真係好多種類,亦都會因着唔同嘅季節而提供唔同嘅食材同埋餐單,難怪朋友成日嚟食都唔厭啦。
清酒煮蜆
宮崎縣超甜粟米