2020-05-14 3548 瀏覽
聽過楚撚記呢個大名都知道佢第一間分店喺土瓜灣,你又知唔知呢間大受食客歡迎嘅餐廳剛剛喺西環開咗分店?想幫襯呢間黃店嘅香港區朋友唔使再過海啦。上個月尾西環店試業之後,大部分人嘅反應都係同原店一樣,而且仲要出左幾個西環店獨家提供嘅菜式。剛巧喺西環經過,咁就不如試一試佢嘅水準,當晚呢度依然人頭湧湧,就如土瓜灣店一樣排到七彩。由於太多人排隊,最後我都係決定買外賣番屋企食。係等位期間:入咗去餐廳睇咗睇裝修,靚好多,保存了原店嘅風格,而且更加有特色。有幾個菜式喺呢度先有,其中一個點題作係西楚霸王雞,大量嘅薑蔥加蒜蓉和豉油,新鮮嫩滑嘅雞,吃到又點會唔好,雖然只係叫咗半隻,但份量都好足,送飯一流。最正係攞蔥來吃,加上炸蒜頭等等的調味,分分鐘好食過隻雞。如果當場食,一定要叫個豬油撈飯送。另外煎蠔餅都係呢個分店先有,當然話俾你聽呢度嘅蠔餅好過好多潮州店你都未必會信。其實我覺得表現中等,只不過蠔仔比較少,係唯一致命傷。試咗呢度嘅新菜式,當然要試吓傳統嘅出品,睇吓同土瓜灣店有冇特別大分別。我最鍾意係原店食嘅香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅,吃下去,比起原店的味道更好,黑松露的幽香和蓮藕滿滿,而且墨魚餅感覺充實,依然是必

想幫襯呢間黃店嘅香港區朋友唔使再過海啦。

由於太多人排隊,最後我都係決定買外賣番屋企食。

最正係攞蔥來吃,加上炸蒜頭等等的調味,分分鐘好食過隻雞。

如果當場食,一定要叫個豬油撈飯送。

我最鍾意係原店食嘅香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅,吃下去,比起原店的味道更好,黑松露的幽香和蓮藕滿滿,而且墨魚餅感覺充實,依然是必點的。

最尾係西檸雞,最好係佢個汁同雞會分開,外賣也吃得安心,質素上佳,同係當場食無分別。

雖然我個人唔會讚到呢間野天上有,地下無,但以一個相對不錯的價錢,同朋友用戰鬥碗飲番杯冰涼啤酒,食下小炒係唔錯嘅,而家一路向西之後,港島區嘅朋友都可以嚟呢度朝聖啦。

撚記大排檔
西環石塘咀皇后大道西554-560號日富里百好大廈地下1號舖
2020-05-12
15 分鐘 (外賣自取)