2020-07-26 4351 瀏覽
最近想趁住減價買靚傢俬,鴨脷洲係一個很好的選擇,有港鐵去邊度都咁方便,行街睇傢俬變成拍拖嘅娛樂項目之一,到晚飯時間就再搭地鐵到黃竹坑 食酒店自助晚餐,勁多朋友推介 LIS Café,CP值很高!6:30前到達,已經見到人龍排隊入座,聽講做緊好多優惠,價錢抵食!住海怡半島的朋友十分喜歡 LIS Café 的自助餐,他說款式多樣化,我一眼就看中海鮮美饌,因為出名食材選料優質。酒店餐廳環境裝修實而不華,光猛整潔,衛生措施做得好,坐得很舒適。時間當大家有秩序地出去攞嘢食,記得戴口罩呀!先開胃吃沙律,然後就是凍海鮮,我覺得水準非常好喎!有長腳蟹蟹腳、熟蝦、青口、大蜆,第一時間食蟹腳已經值回票價,冇得飛日本唯有這裏先吃為快。蟹肉鮮甜大有濃郁的海水味、熟蝦肉彈牙、青口、大蜆新鮮冇腥味。飲品任飲,果汁、熱茶、咖啡一樣好飲。魚生刺身任點任食,三文魚、吞拿魚、玉子、白魚肉、甜蝦都是我的最愛,每樣吃一些,刺身新鮮肥美,入口鮮甜有彈性,賣相有光澤,口感更加豐富有層次。攞嘢食嘅時候旁邊婆婆說這裏奉行少油、少糖、少鹽之烹調法,亦有素食選擇,怪不得當晚有這麼多公公婆婆來吃自助餐呀!自助沙律吧,企理衛生。大家都好守規

飲品任飲,果汁、熱茶、咖啡一樣好飲。

自助沙律吧,企理衛生。大家都好守規矩,戴咗口罩先至出去攞嘢食,而且每台仲放一支消毒酒精,攞嘢食前搓搓手,咁大家都安心啦!

原來自助晚餐仲有期間限定,每位食客有一份,今期主題有花膠或者龍蝦兩款選擇,我哋兩個人梗係每樣試一下啦!

老公鍾意食龍蝦,毫無懸念就要咗個芝士焗龍蝦,佢大讚味道濃郁,龍蝦肉新鮮彈牙,鋪滿蒜蓉好惹味。

我哋女生梗係想保養啦!花膠是一個很好的選擇,好滋潤仲保身添!,花膠炆得軟腍,扣鵝掌很入味。份量足料又食得廚師用心烹調。

自助餐熱食區還有即煎石斑、牛扒、炸天婦羅、日式壽司等等。中式方面有老人家最愛的蒸魚,大大條分量十足,就連熱辣辣的炒龍蝦都有,令人回味無窮!

到最後當然要大戰甜品啦!甜品蛋糕精美款式又多,最開心都是有兩款任吃的哈根大師雪糕,也是我最愛吃的士多啤梨和朱古力味道,絕對值得大大力推介給大家!

• 甜品
  • 沙律