2020-07-24 1962 瀏覽
一生難忘的越南粉⋯難忘只係因為老闆係蔡瀾。一定唔會因爲碗粉囉⋯⋯最難忘係蔡瀾會覺得呢碗粉會一世難忘囉⋯⋯這間餐廳我只到過一次。當然最大原因因爲個老闆啦。第二個原因係因為佢地下午茶有優惠-某兩款飲品有半價。就是以下這一杯-話梅青檸梳打。睇相都知道這杯梳打真係麻麻。檸檬多核。話梅又唔酸又唔甜⋯飲品又唔算大杯。不過佢地有水供應。都算良心食店。所以就來試一試。入去坐下後就覺得自己無選擇錯誤。唔係因為佢地食物好。都唔係因為佢地服務好。係因為佢地價錢在中環這片土地已經算係比較貼地。這間餐廳有個開放式廚房。一入門口就可以見到。通道都幾闊。但位和位之間就比較窄。裝修不花巧。食客大部分都係一至兩位左右。本來想試牛肉麵。因為廚師推介。但最後選擇了食撈檬。這裡只有一張餐牌。一張里面有兩面。其實食物選擇比其他越南餐廳少。但如果一人餐嚟講都算好夠。等咗一段時間主菜終於來到。這個撈檬賣相很好。材料都算多。配菜都足夠。但最差係個檬粉。食落似發賬米粉。呢隻檬粉又唔太入味⋯佢地的酸甜汁都唔係太入味。落好多才可以感受到那陣味道。這餐一個人食了大約$80左右。因為還有加一要比。中環地方都有心理準備。但如果飲品無特價就可能要
一生難忘的越南粉⋯

話梅青檸梳打

所以就來試一試。
係因為佢地價錢在中環這片土地已經算係比較貼地。

本來想試牛肉麵。因為廚師推介。但最後選擇了食撈檬。

香茅吼豬頸肉春卷撈檬

等咗一段時間主菜終於來到。這個撈檬賣相很好。材料都算多。配菜都足夠。但最差係個檬粉。食落似發賬米粉。呢隻檬粉又唔太入味⋯佢地的酸甜汁都唔係太入味。落好多才可以感受到那陣味道。這餐一個人食了大約$80左右。因為還有加一要比。中環地方都有心理準備。但如果飲品無特價就可能要過百蚊㗎啦
2020-06-01
下午茶