2018-01-25 215 瀏覽
有個朋友成日都食日本料理,食日同佢食飯,真係帶左我去食日本料理餐。當然我去到都係等朋友發辨,我就坐係到等食啦。第一樣到就係鮨一沙律,呢個沙律好好食,佢沙律菜唔算太多,不過就有好大個蕃茄,而呢個蕃茄係超級甜,就連我個frd唔太鍾意食蕃茄都會食呢個。另外佢入面好多八爪魚粒,三文魚同埋魚籽,咬落去好爽脆彈牙,好有口感嘅一個沙律,好開胃。之後就上左個上錦繡刺身拼盤。我呢d少食當然淨係識三文魚,甜蝦,北極貝同埋帶子啦。咁跟得黎食都要學下野,問左師傅話今日仲有藍魚、劍魚腩同埋鏗魚。每日刺身拼盤嘅食材都會唔太一樣,都要按番當日咩魚新鮮,所以餐單上面都只係寫8款各兩件。當然用料新鮮,食落去都特別鮮甜啦。我最鍾意劍魚腩個口感,入口即溶好鬆化。而鏗魚魚外皮輕輕燒過,重魚味之外仲帶點炭火味,好好食。小食方面朋友叫左個一夜干,原來係烤魷魚筒,起初我都有少少驚,因為我cool牙d牙冇乜力,平時都好難咬魷魚、八爪魚呢啲,不過呢個一d 都冇問題,好軟好易咬,亦都燒得好香脆,好快就比我地ko 左。再黎就到穴子壽司,起初我以爲係鰻魚,點之原來係唔同,穴子原來係星鰻,比起平時食嘅鰻魚冇咁油同肥,不過口感更加好,肉質更細嫩

鮨一沙律

上錦繡刺身

一夜干

再黎就到穴子壽司,起初我以爲係鰻魚,點之原來係唔同,穴子原來係星鰻,比起平時食嘅鰻魚冇咁油同肥,不過口感更加好,肉質更細嫩。
穴子壽司

而當我以為差唔多食完,點知呢一盤野特然出現,我以為上錯枱,點知冇錯,係朋友再點左四款刺身

由上而下左至由分別係針魚,池魚,粒貝同活北寄貝。最左身邊個個中間有銀條嘅針魚一條只有4件,肉質結實彈牙,味道非常鮮甜,油分不會太多👍🏻而池魚入口有一股特殊天然油香味,肉質爽口,味道鮮甜,沒有一般池魚的腥,好食。 而粒貝肉質幼嫩帶咬口,味道爽口清甜,帶淡淡海水味。

鮨一千層海膽丼

最後亦都係我一路好期待嘅千層海膽丼。之前見到好多page有介紹過,見到都好開心,所以我話一定要叫呢個。真心多海膽,多到好快流落黎,另外仲有呑拿魚係下面。單食海膽味道唔算好濃郁好鮮甜,但係用紫菜包黎係好好味,海膽加呑拿魚加飯,可以啖啖都咁多料,食到勁滿足。
鮨一沙律
上錦繡刺身