2019-09-27 137 瀏覽
上個post講到要等朋友仔放工食飯,所以搵咗地方飲嘢。今個post就講返晚餐。我哋一行三人去咗佐敦一間日本餐廳食嘢,位置好近地鐵站。餐廳位於一樓,地下有個Staff幫手帶位。上到去都好full。餐廳已淺色木為裝修風格,有啲似傳統日本餐廳嘅感覺。我哋叫咗好多嘢食,有壽司、焗烏冬、燒飯團同埋啲小食,total 8樣野買單都係四百幾蚊,吾算貴。最值得推介嘅係芝士忌廉焗蠔,隻好大隻右手掌心咁大,燒完都仲好juice。焗蟹膏就冇乜特別,蟹膏份量唔算多,反而入邊加做蟹肉,仲配埋白飯同紫菜包住食。壽司都好新鮮,我哋叫咗三文魚同吞拿魚,油脂分布均勻,仲食唔到雪味。肉醬焗烏冬就麻麻哋啦,有啲似肉醬意粉變咗做烏冬底,但烏冬焗完之後太淋。燒飯團好香,外面搽咗啲醬油梨燒,飯團入邊加咗三文魚肉碎,如果可以燒到外脆內院就會更加好食。

壽司
三文魚燒飯團