2020-04-26 3498 瀏覽
已經有幾個月沒回舊屋打掃,趁今日得閒,返去執拾一下,順便到「中環茶記」吃頓下午茶。餐廳座落於威靈頓街,樓高 4 層,佔地數千呎,每層均以懷舊主題來設計,配上門口以霓虹燈製成的招牌,設計極具特色。至於店內裝潢亦落足心機 ,到處都可以看到不同懷舊風格的佈置 ,如天花吊扇、墨綠色地磚等,盡顯老香港情懷。睇咗餐牌,原來假期無下午茶餐供應,我哋揀咗乾炒牛河、法蘭西多士、瑞士雞中翼、油多同飲品。乾炒牛河 ($55):牛河鑊氣十足,上檯時仍熱騰騰。牛肉夠曬厚身,大片完整,賣相焦香誘人,食落有牛味。河粉透薄分明,乾身煙韌,入口腍滑有米香,吃罷碟子上沒有半點油。法蘭西多士 ($24):件西多送上來時還是脹卜卜,外層炸至金黃香脆,切開裡面軟綿綿,再加上牛油和糖漿,香口而不太甜,簡單又美味。瑞士雞中翼 ($24):雞翼一客有 3  隻,外形屬中等,唔算特大,不過就浸得非常入味,入口皮香肉嫩,香甜惹味,無與倫比。牛油多士 ($15):多士烘得未算很香脆,幸好麵包頗厚身,而且牛油塗得夠多也算均勻,味道亦不俗。牛河配有咖啡或奶茶,如果轉凍飲就要加 $3。我哋點咗凍奶茶 (+$3),另外加咗杯紅豆冰 ($28),奶
牛河配有咖啡或奶茶,如果轉凍飲就要加 $3。我哋點咗凍奶茶 (+$3),另外加咗杯紅豆冰 ($28),奶茶口感非常順滑,奶味和茶味平衡,奶香與茶香並重。紅豆冰非常大杯,夠曬冰涼解渴,紅豆煮得稔而香甜,而且甜度亦十分適中,入口奶味濃,好飲。
其實在這步伐急速的大都會裡,間中去一些富有懷舊特色的店子閑坐一會,享受不一樣的用餐體驗,絕對是一個不錯的選擇。