2020-07-18 891 瀏覽
約左住荃灣嘅朋友仔開飯,佢發辦,推介左呢間餐廳,話算係好抵食。位置呢?響天橋底凹左入去嘅位置,平時我坐車路過係睇佢唔到架,真係住附近或返工先識識黎。我地都點左石燒系列,沙律、飯、湯都可以任食。全部都會用蓋蓋住,衛生好多。唔知係咪疫情關係呢,當我拎個碗去refill時,佢都會比個新碗我架,咁公用餐具就唔怕掂到用過嘅碗喇!我點左個石燒美國極黑毛豬,$160/300g,有兩塊豬扒,豬喎,當然係熟上,再比我自己煎香,豬味濃。有少少洋蔥墊底就唔怕好快燶。朋友見到有多種牛扒選擇,咁問下最基本果款Olive牛扒係邊度嘅牛肉啦!侍應話係紐西蘭牛肉,咁佢就決定選擇貴少少嘅美國IBP牛隔肌,$180/300g 有兩塊,但後來侍應講返係用加拿大牛肉,雖然已經點左餐,但都算有交帶!牛扒豐潤多汁嫩滑,但又不失牛肉嘅口感,有牛肉味,雖然自己石燒可以控制生熟度,但係石板嘅溫度都退得幾快,因為兩塊扒分開黎煎,第二塊就變得頗生,好彩朋友係唔怕食三四成熟嘅扒。調味料都係自助形式,除左岩鹽,黑胡椒,仲有三款醬汁,分別係燒汁,蒜蓉汁同醬油。記住唔好將會醬汁加落去塊石板度,要點黎食,唔係就會濺到一身都係架喇!😂不過呢度都有圍巾

調味料都係自助形式,除左岩鹽,黑胡椒,仲有三款醬汁,分別係燒汁,蒜蓉汁同醬油。記住唔好將會醬汁加落去塊石板度,要點黎食,唔係就會濺到一身都係架喇!😂不過呢度都有圍巾,戴住黎燒就安心好多!

飲品方面我點左杯百香果桃膠烏龍茶,估唔到呢度啲桃膠超大粒,仲大粒過平時去食糖水果啲。

• 百香果桃膠烏龍茶
  • 美國IBP牛隔肌