餐廳: 築地日本料理 (金百利廣場)
資訊:

2020-10-03 1212 瀏覽
平日行金百利都唔知原來上層有好多食肆,係openrice搵到呢間日本野好似幾多好評,所以就走上黎試下,點知一試之後好滿意,結果好快返黎再食第二次,兩次寫埋一齊。第一次黎果陣係接近晚市時段,油甘魚刺身,勁厚切,比起出面其他食店,佢真係相對地大方,咁厚既魚生好有口感,油甘魚好鮮甜,肉質非常好,超級滿意呀!芝士玉子燒我亦非常滿意!首先佢一上碟個賣相好靚,熱辣辣新鮮做起,一切開,嘩!啲芝士爭住標曬出黎!一放入口,蛋同埋芝士味,互相係口腔入面迴旋遊走,再加埋木魚碎同埋蛋黃醬,同嫩滑既蛋,真係好完美!青龍卷 $50 有四件,幾抵食既,但係無乜特別,佢面頭有海膽,獨立食海膽既話,海膽幾鮮甜,但真心唔建議加埋啲飯一齊食,因為海膽會完全無左海膽既味。火炙芝士三文魚腩,每件 $14,價格靚仔,賣相吸引,味道正,半熟三文魚油脂既香加埋芝士,只能講佢地真係好完美既配搭。吞拿魚蓉壽司正常發揮無驚喜。第二次黎食既係下午茶時段,勁抵食,叫左個牛肉鍋烏冬,好少食到啲烏冬係咁入味咖,食好慢,好唔捨得太快食完,佢無論係牛肉定烏冬都入味。魚生飯份量比較少,不過下午茶正常既,呢個魚生飯反而無乜驚喜,正正常常咁。平日去居酒屋食
平日行金百利都唔知原來上層有好多食肆,
係openrice搵到呢間日本野好似幾多好評,
所以就走上黎試下,點知一試之後好滿意,
結果好快返黎再食第二次,兩次寫埋一齊。

第一次黎果陣係接近晚市時段,
油甘魚刺身,勁厚切,比起出面其他食店,
佢真係相對地大方,咁厚既魚生好有口感,
油甘魚好鮮甜,肉質非常好,超級滿意呀!

芝士玉子燒我亦非常滿意!
首先佢一上碟個賣相好靚,
熱辣辣新鮮做起,一切開,
嘩!啲芝士爭住標曬出黎!
一放入口,蛋同埋芝士味,
互相係口腔入面迴旋遊走,
再加埋木魚碎同埋蛋黃醬,
同嫩滑既蛋,真係好完美!

青龍卷 $50 有四件,幾抵食既,
但係無乜特別,佢面頭有海膽,
獨立食海膽既話,海膽幾鮮甜,
但真心唔建議加埋啲飯一齊食,
因為海膽會完全無左海膽既味。
火炙芝士三文魚腩,每件 $14,
價格靚仔,賣相吸引,味道正,
半熟三文魚油脂既香加埋芝士,
只能講佢地真係好完美既配搭。
吞拿魚蓉壽司正常發揮無驚喜。

第二次黎食既係下午茶時段,
勁抵食,叫左個牛肉鍋烏冬,
好少食到啲烏冬係咁入味咖,
食好慢,好唔捨得太快食完,
佢無論係牛肉定烏冬都入味。

魚生飯份量比較少,不過下午茶正常既,
呢個魚生飯反而無乜驚喜,正正常常咁。

平日去居酒屋食呢個梅漬蕃茄都好貴,
但係呢度追加蕃茄既話,只係 $20 隻,
我第一次食,原來梅同蕃茄可以咁夾,
冰冰凍,清新,蕃茄味同梅味好平衡。
有好多野食我都好想食,下次再黎試!

2020-09-19
  • 芝士玉子燒