2020-10-08 7955 瀏覽
睇戲前食個dinner,去左the one 附近既十和田,難得weekday無咁多人梗係要食下日本野☺️一年總會去一至二次日本,真的很想念旅行的日子喔。餐廳🍴衛生做得不錯👍🏻 量體溫消毒做得很足!簡單日系器皿配綠茶,令人好思鄉呢🍣🍣🍣選擇困難症的我們二人order了餐廳既signature三色丼!三色丼賣相吸晴,有吞拿魚蓉、海膽、松葉蟹肉蟹羔🍴要贊一下餐廳特制既赤腊飯🍙跟新鮮既食材很配呢!本人對吞拿魚蓉情有獨鍾,這款吞拿魚蓉丼份量都幾多堆滿面層,加了點大䓤來點綴,口感綿滑同鮮味,個人加了小小wasabi 豉油一齊食更顯美味。朋友是海膽控,鮮甜同新鮮既海膽岩灑佢口味,滑滑的放入口便溶化了。第一次吃這款配搭,個人認為松葉蟹的蟹羔加滿滿既蟹肉很有驚喜,味道很濃郁同鮮甜,值得一試!穴子壽司日本美食當然不得不提壽司呢,壽司端出來散發出蒲燒味道,肉很肥美幾鮮味,口感不錯而且淡淡肉😋食完搵下資料發現原來海鰻稱為「穴子」,是鰻魚既親戚黎在海生長的叫「穴子」在淡水的叫「鰻魚」呢。
一年總會去一至二次日本,真的很想念旅行的日子喔。

穴子壽司

2020-10-07