之前經過元州街已經見過呢間舖頭,依日又想食辣嘢😜,所以就決定同同事去試下。餐廳喺一樓,如果唔介意嘅行樓梯會好啲,佢個牌叫人轉右去坐電梯,反而仲無咁方便🙈。餐廳原來幾大,冷氣充足,感覺環境乾淨企理,可能有大玻璃窗嘅關係啦😊。餐廳晚市做麻辣串串火鍋,所以有幾個雪櫃放咗自助配料,菜名仲有埋英文添😀。另外,仲有個架放咗唔同嘅麵食供打邊爐🍲,包括紅薯粉、紫薯粉、土豆粉同荷葉粉等,全部都幾特別,想試。不過呢日嚟到係試佢個午餐,其實係得一味,就係「貴州苗族牛肉粉🐮」。午餐過程有啲搞笑少插曲,就係店員話食物太暢銷,師傅去咗買米粉,叫我哋飲住嘢等等🤣。好彩唔洗等好耐就有得食,牛肉粉有分兩款,我哋每款叫咗一碗試下🍜。牛肉粉($58),碗粉賣相唔錯喎,牛肉係用🐂牛腩件,肉質幾嫩,肥瘦適中,幾好味。而我最欣賞嘅係個牛骨湯底,因為係想像中嘅微辣🌶,有少少麻同酸,亦夠鹹😋。店員介紹話其實湯底本身係唔辣,主要係靠啲酸菜粒有少少辣嚟吊味。至於粉方面,店員話係米粉,但同我哋一般認知嘅米粉有所不同,因為係比較粗,個樣似米線。不過食落口感又似米粉咁偏淋,質感都幾好,而且好掛湯🤤。但食到尾段,米粉略嫌碎咗少少。家的感覺($7
牛肉粉
家的感覺
家的感覺($78),呢個係進化版嘅牛肉粉,配料多咗鹵蛋同鹵豆腐,而且粉嘅份量仲多啲添。🥚鹵蛋味道唔錯,幾入味;鹵豆腐就爭少少,但都OK!
當然進化版嘅牛肉粉就梗係豐富啲啦,但貴$20,不過料都多嘅。其實我建議可以好似我哋咁一樣叫一碗,再Share啲餸食都OK🙊。
由於餐廳新推出午市套餐,而家送飲品,可以自己喺飲品櫃揀🥤。
總括嚟講,呢碗微微辣家的感覺牛肉粉🏠🐮🍜幾正,啱哂淨係食得少少辣嘅我。餐廳嘅女店員服務好好,好親切,令人舒服。如果定價平少少會更加吸引,有機會嘅都想嚟試下晚市嘅串串火鍋
2020-06-03
家的感覺