2020-06-23 596 瀏覽
對新紀元廣場嘅印象只係知係中環,好多上班族中午會喺度聚會聊天吸煙。但次次都只係經過而一次都冇入過去。今日約左個喺上環番工嘅朋友食飯,佢介紹我去新紀元廣場入面一間車仔麵食飯,我先知原來呢個廣場有野食!環境開揚,坐得幾舒服。拎張點菜單睇,見到有張圖影住麻雀,覺得好好奇。細睇先知原來係用麻雀術語黎為車仔麵命名,幾有創意喎!本身見個名咁得意都想試下,但係原來係麻辣米線。唔係好想食辣就冇試到。揀得啱combo麵餐有好多餸:生菜牛肋條、豬腸、豬紅、蘿蔔、咖喱魚旦、滷蛋及貢丸。揀左油麵。重有野飲。咁多野食又有野飲都係$68,好抵食呀!生菜好爽甜,每咬一啖都「索索」聲。豬大腸好甜,冇臭味,腍身,脂肪同肉嘅比例啱啱好,一咬即溶,唔使點咬就吞左落肚。豬紅切成細細粒嘅正方形,實淨得黎好滑。蘿蔔好甜冇渣。咖喱魚旦好彈牙。滷蛋好入味。貢丸唔會太硬。油麵口感實淨,份量好多。

環境開揚,坐得幾舒服。

揀得啱combo麵餐有好多餸:
2020-06-19