2020-05-29 4326 瀏覽
星期六嘅5pm先黎到大渣哥茶記打算食下午茶咁晏嘅時間仍然係要排隊,大家都好捧場!屬於港人嘅茶餐廳,餐牌都玩下廣東話食字,例如我地食嘅「吞POP下午茶」唔曉廣東話就理解唔到當中嘅趣味~~~為左宣傳香港旅遊項目,當局由2004年就推出左「幻彩詠香江」呢個燈光show愛港嘅我地,見到幻彩詠西多就當然要點番份黎試試!另外仲點左美帝肉醬熱狗,勾結下外國勢力仲有就係茶餐廳常見嘅雙拼三文治同埋免治牛肉煎蛋飯餐飲分別配凍檸茶同熱鴛鴦雙拼三文治,我揀左鹹牛肉同芝士,加$1要烘底鹹牛肉份量足,鹹香的味道配合微溶的芝士片,更為滋味!味道唔會太漏~~~烘底三文治夠脆,增添口感!迷你免治牛肉煎蛋飯,雖然話係迷你,但份量都唔只一碗仔咁少~賣相好普通,但免牛嘅份量蓋滿碟飯,都算足秤!醬汁味道香濃,唔會太鹹,撈飯食一流!打算做壓軸甜品,後來先加單嘅幻彩詠西多仲早過隻熱狗上枱西多我地揀左要朱古力醬~~~賣相簡單而精美!西多炸得金黃又漲卜卜,無凹陷面層放上一大片鮮油,淋上朱古力醬,再灑上彩針,果然好有幻彩feel~~~朱古力醬看似好多,但唔會太甜太漏,比起平時食既原味糖漿西多,更突出西多嘅蛋香味!西多中間仲搽左層粒粒花生
星期六嘅5pm先黎到大渣哥茶記打算食下午茶
咁晏嘅時間仍然係要排隊,大家都好捧場!
唔曉廣東話就理解唔到當中嘅趣味~~~

愛港嘅我地,見到幻彩詠西多就當然要點番份黎試試!
另外仲點左美帝肉醬熱狗,勾結下外國勢力

仲有就係茶餐廳常見嘅雙拼三文治同埋免治牛肉煎蛋飯
餐飲分別配凍檸茶同熱鴛鴦
雙拼三文治 (烘底)
雙拼三文治,我揀左鹹牛肉同芝士,加$1要烘底
烘底三文治夠脆,增添口感!
迷你免治牛肉煎蛋飯
迷你免治牛肉煎蛋飯,雖然話係迷你,但份量都唔只一碗仔咁少~
賣相好普通,但免牛嘅份量蓋滿碟飯,都算足秤!
醬汁味道香濃,唔會太鹹,撈飯食一流!
幻彩詠西多
打算做壓軸甜品,後來先加單嘅幻彩詠西多仲早過隻熱狗上枱

西多我地揀左要朱古力醬~~~
賣相簡單而精美!
西多炸得金黃又漲卜卜,無凹陷
西多中間仲搽左層粒粒花生醬,正

美帝肉醬熱狗
美帝肉醬熱狗,點解咁遲先上枱呢?店員講解話因為要攞去焗啊!
熱狗夠大隻!夾住條珍寶腸,面層就係焗到溶,味道超香既芝士肉醬~~~
熱狗包微暖微脆~~~
有口感之餘,味道亦都好惹味~~~芝士肉醬比起免牛肉醬嘅味道更有層次啊!
凍檸茶
凍檸茶,茶底算香濃,檸檬唔會澀
熱鴛鴦
熱鴛鴦,夠滑,咖啡奶茶嘅比例調配啱啱好!

大渣哥出品,食品質素都屬於中上水平
我地仲要3個人食4份餐!
有機會會再黎試試其他餐點啊~~
2020-05-23
幻彩詠西多