2020-07-13 1543 瀏覽
觀塘工廈餐廳一直都聞如其名,一定要有人介紹先知道原來柳暗花明。APM,下午茶完結就打算今晚晚餐,同友人經過大廈,佢提意呢邊工廈好多餐廳可以試一試。今次推薦的例如私房菜格局的餐廳。佇立門店,餐牌西餐主菜等等豐富。每張台都有適當的安全距離,在這段疫情期間。餐廳依然為顧客著想。探熱之後就坐,服务生只有一位女士,熱情有禮。 環境相對安靜優雅,感覺自己係尖沙咀或者銅鑼灣而不是觀塘工業區🤣拍攝期間相機食先,呢啲擺位等等見到都開心。因為食物要環境相襯呀。我地揀左兩個主菜以及薯條。第一個上小食先,炸薯條 松露醬。薯條熱辣辣,而且好大份。服务生已經好貼心打開紙巾比我地抹手,幾高級餐廳都好。我地都係忍不住用手食喇松露醬適中不會太黏。厚切美國黑安格斯肉眼。七成擺盤滿分,有食慾。厚切究竟幾厚呢,厚度同七成的熟度是配合的剛剛好,而醬汁亦都另上在一個兜仔,又係果句,少少鹽分沾扒黎試味道,百試百靈。肉眼的肉質相當柔軟。另外套餐加48可以有虎蝦一隻或者另外餐湯甜品等等。我地就選擇虎蝦以及甜品。每人一隻有手掌4/5咁大。白酒牛油焗比目魚伴番茄沙沙。比目魚一直是友人摯愛,白肉襯返番茄少少酸甜的沙沙醬味,魚肉鮮嫩,肉質清甜

佇立門店,餐牌西餐主菜等等豐富。

探熱之後就坐,服务生只有一位女士,熱情有禮。

我地揀左兩個主菜以及薯條。

第一個上小食先,
炸薯條 松露醬。
炸薯條松露醬

松露醬適中不會太黏。

厚切美國黑安格斯肉眼

厚切美國黑安格斯肉眼。
七成

肉眼的肉質相當柔軟。

虎蝦

每人一隻有手掌4/5咁大。

白酒牛油焗比目魚伴番茄沙沙

白酒牛油焗比目魚伴番茄沙沙。
比目魚一直是友人摯愛,白肉襯返番茄少少酸甜的沙沙醬味,魚肉鮮嫩,肉質清甜。

伯爵茶朱古力凍餅雲呢拿雪糕

高質的美食往往最後都要甜品養眼。今次的special 推薦甜品就係呢個。
伯爵茶朱古力凍餅伴雲呢拿雪糕。
擺盤又吸引相機一陣。
凍餅好襯它的賣相。朱古力亦不會太甜,應該咖啡味就剛剛好。

服務生每次在我地食完每一道餸立即更換餐蝶。當時其實人不少,依然認真西餐的服务。

呢個水準埋單足夠物美價廉。

2020-07-13
炸薯條松露醬