比TROLLEY吸引,因為幾年前係Fortnum & Mason試過餐車甜點任添覺得好過癮,想帶屋企人感受下,所以9月1日晨早流流起身book位,book左最早時間2:15PM因為有兩個鐘free parking,決定揸車黎valet parking 下,泊過K11 Musea 幾次,,計埋今次,都係唔知原來入口係k11 car park左手邊既斜路,無路牌無標示,希望駕駛人士睇完我篇食評行少D冤枉路啦餐廳內在裝潢好靚,打卡幾好,要嘆住茶睇景既就會失望啦,因為佢既景觀係酒店停車場一坐低,好友善既staff 比 Drink list 你同請下有5道菜咁啦要注意一點係,除非你主動問佢拎套放口罩,否則你個口罩就咁Hea係枱面佢都唔會理你既我地叫左普洱,Earl Grey ,Jasmine,都好好飲,番到屋企睇食評先知咁多人推薦Earl Grey,我飲個時覺得佢特別係有陣陳皮香味,幾好飲既好快,佢上完茶就會上頭兩道菜 酥皮盒隻碟係暖既,好食,三文治都好食,係依度我想提醒下胃細既朋友仔,三文治唔一定要食哂,因為係無得加既,你可以選擇包起,留肚食甜品,我地自知細食,一早諗住試下就算,專心留前鬥後!

好快,佢上完茶就會上頭兩道菜

酥皮盒隻碟係暖既,好食,三文治都好食,係依度我想提醒下胃細既朋友仔,三文治唔一定要食哂,因為係無得加既,你可以選擇包起,留肚食甜品,我地自知細食,一早諗住試下就算,專心留前鬥後!!
食左咸點一陣,會上Scone,配clotted cream, orange jam & berry jam
Scone 都係可以加既,細細件好香牛油味,好易KO一個

登登登,食緊Scone無耐第一架糕餅車到啦,staff會介紹一次餐車上所有既款式,再suggest每款執一件比你share試下,好食先再order
好慶幸好開心今日係有最出名既拿破倫,出名係有原因既,甜度適中,Vanilla cream 好香好滑唔會漏,之後再order 兩件呀
之後我會推薦紅莓撻,撻底鬆化,紅莓新鮮,我有encore
左下角cheesecake好差,太淋身,放係架車咁耐咩都淋啦
右上角係berry 蛋糕,海綿蛋糕加一層cream一層berry jam幾好食,以一件好難有驚喜既海綿蛋糕黎講係有驚喜既不過唔會encore
lemon 瑪德蓮個人覺得一般,見有人話濕潤度ok,我個件都幾乾身下

之後我地首先encore左scone再等埋架朱古力車,同一個姐姐負責兩架車,又要慢慢推好優雅,又要介紹,我都唔好意思吹佢快D推架朱古力車黎啦我等緊嫁,只好眼神上係咁望住佢,到佢推到黎,介紹完,同我講,你得番15mins 就last order 啦

嘩!唔覺唔覺,原來兩個鐘過得好快,已經食左1個鐘零9個字,其實食個afternoon tea,兩個鐘仲要等你推車真係唔係好夠,你又忙我又忙。。。。

好,講番架朱古力車先

有少少失望既,因為種類好少款式好少,有我好想試既canele,好食,好食過Conrad
有朱古力pound cake,濃朱古力,濕潤度OK
奶凍正常
朱古力香蕉撻好好食,加左香蕉中和左甜度,朱古力夠滑,都係好甜好難encore
Hazelnut choco chip ok

食完朱古力車先encore糕點車既拿破崙同berry tarte,時間已經係16:15啦,車都揸左係門口等我,覺得如果多少少時間可以食多件canele

Overall,staff係友善不過唔算醒目,我見有枱客口罩hea係枱面,5星級酒店既services應該主動offer口罩套
亦見有枱客係朱古力車小姐介紹後講番原來三文治個碟未上
人手唔算多,但係staff要負責既野好多,又要幫你加水,見你個杯無茶又要黎幫你倒,又要refill scone and cakes,幫你影埋相咁
最後埋單收錢都係同一批人做,好忙

但係當佢地愈忙你既用餐experience就會直接受到影響,因為得兩個鐘,入去坐低去個廁所諗下飲咩茶已經半個鐘啦,等佢個架車serve 依枱serve個枱又要等,感覺係唔多悠閑,見以前D人都無話得兩個鐘,仲要咁strict,又無第二枱客等入黎

最後係我番到黎睇食評先知,點解架朱古力車得咁少款,無左一粒粒既朱古力試

比我既感覺係,個名做起左,人人爭住book,可以慢慢縮水?

整個體驗黎講係好新鮮,同行家人好滿意,食物質素比好多tea set出色,希望佢keep 到
2020-10-18
  • 拿破崙