Cambo ขุนทอง (The ONE)

今日同好耐冇見嘅朋友相約喺尖沙咀The One食飯,行咗一個圈大家都係想食泰國嘢,好耐之前都食過一次,覺得呢間泰國嘢都係中高檔路線,幾適合朋友坐低傾偈,所以就揀咗佢。Menu選擇都好多,但係對比起餐廳嘅裝修,呢間餐廳相對之下係一啲都唔貴。我哋叫咗幾款比較常見嘅泰菜,第一味就係飛天通菜,呢度嘅味道都同泰國幾相似,但係就略嫌有啲細碟。食落都幾辣嘅嘢未,如果唔食得辣嘅朋友可能就要揀食蒜蓉炒通菜。主食我哋叫咗一個泰式牛炒飯,都幾接近泰國嘅風味。入面加入左野味嘅牛肉粒,個飯嘅份量比我哋想像中多,每個人都食到三細碗。之後就到今晚最推介嘅冬陰功湯,首先佢係連埋爐一齊上,已經係非常值得讚賞。一上枱就見到湯入面放咗兩隻大蝦,係真係大頭蝦嗰一種。係一碗80幾蚊嘅湯入面,真係值回票價。湯頭非常濃厚,同泰國當地煲出嚟嘅有九成似。大蝦亦都有膏,加落個冬陰功湯度飲好好味。之後我哋叫咗一份炭燒豬頸肉,豬頸肉燒得啱啱好,入面仲有肉汁同油脂。不過略嫌不足嘅係佢伴碟既汁係普通泰式辣醬,如果係魚露辣汁就會非常好食。飲品叫咗珍多冰,都係經典泰式飲品。都似泰國味道。重點係買單兩個人先至係$300多少少,呢個價錢就算喺九龍城食都

飲品叫咗珍多冰,都係經典泰式飲品。都似泰國味道。

重點係買單兩個人先至係$300多少少,呢個價錢就算喺九龍城食都食唔到啲乜嘢,但係呢間餐廳係商場入面,又坐得舒服,所以推介俾大家。