終於出左花紅, 之前應承左老公話要請佢食大餐! 所以我搵左間高級日本餐廳 – 鉄人旨花慰勞下自己之餘仲可以同老公撐下枱腳~😁😁鉄人旨花主要係食刺身, 壽司, 鐵板燒等等. 可以揀套餐亦可以揀OMAKASE (即由廚師發辦) ($1,280/位), 我地冇試過鐵板燒, 所以我地就揀左鐵板燒套餐~鐵板燒套餐有幾款: 鐘意食蟹可以揀 - 鱈場蟹鐵板燒 ($2,088), 鐘意食龍蝦/東星斑可以揀 - 勢海老鐵板燒 ($2,088), 鐘意食鮑魚可以揀 – 蝦夷鮑魚鐵板燒 ($2,588), 而我們就揀左白象拔鐵板燒 ($2,588).😌我地坐左係BAR 枱, 可以望住廚師即時煮俾我地食, 感覺好正啊!~~ 一張枱可以坐8個人, 廚師會輪流逐樣燒, 之後上碟做伴碟. 成個過程我地都望住 ^^ 而我地呢? 就可以一路嗅住啲香味, 一邊傾計, 爽呀~首先係前菜兩:沙律 – 內有新鮮爽脆既日本沙律菜, 爽口既蘆筍同埋微酸既車厘茄, 配上廚師特調既沙律汁味道好正, 好醒胃~另一道前菜 – 內有南蠻漬銀雪魚, 有豐富既魚味,魚味濃郁而且好鮮,唔會腥,配上紅蘿蔔絲、洋蔥、廚師特製既酸汁,剛好跟魚味互相配合

鉄人旨花主要係食刺身壽司, 鐵板燒等等. 可以揀套餐亦可以揀OMAKASE (即由廚師發辦) ($1,280/位), 我地冇試過鐵板燒, 所以我地就揀左鐵板燒套餐~

前菜

首先係前菜兩:
另一道前菜 – 內有南蠻漬銀雪魚, 有豐富既魚味,魚味濃郁而且好鮮,唔會腥,配上紅蘿蔔絲、洋蔥、廚師特製既酸汁,剛好跟魚味互相配合!

白象拔鐵板燒

呢個就係我地今晚既晚餐~

紅酒煎鵝肝
之後係紅酒煎鵝肝,啲人成日話啲鵝肝有幾好食,但我真係好怕佢陣「蘇」味,不過今次睇住廚師燒果陣,已經傳來陣陣香味,令我都忍唔住試下!
這個鵝肝竟然一啲「蘇」味都冇,煎得好香,外面脆口,內裡軟淋,油脂豐腴,口感滑緻Creamy, 味道非常豐富,果陣香味充滿住整個口腔
暫時係我食過最好食既鵝肝!
廚師仲溫馨提示,先試左原味先,之後可以點下碟上既汁,酸酸甜甜的,再配上脆多士一齊吃,更別有一番風味,好爽!😌😌

日本白象拔

今晚既主角日本白象拔出場~ !呢個日本白象拔,廚師將佢地切成條狀,一啖一條非常方便!肉質非常爽嫩,而且非常非常之觧!再加少少檸檬汁,果陣鮮味更加明顯!正~~!

熊本縣A5和牛

終於等到我最愛的和牛喇!🤩🤩呢個A5和牛來自日本熊本縣,雖然我未去過,但今次都可以食到,哈哈!燒之前廚師會問我地要幾成熟,一塊咁靚既和牛唔好嘥左佢,所以我地叫左5成熟!

呢塊和牛在廚師燒果陣,果陣香味香到不得之了💕💕~ 和牛油脂分佈均勻,一睇就知道係好野啦~!一食之下,果陣肉既香味充滿了整個口腔,肉味香濃細嫩,外脆內軟,入口即溶!🤩🤩廚師仲話,可先試和牛的原味,之後再加少少Wasabi ,咁樣食可以減少油膩感!好幸福啊!!😌😌❤️

和牛炒飯

再來和牛炒飯,這個飯啖啖肉的香味,飯較乾身,分量很多,食到呢裡已經有飽飽既感覺!

清酒煮蜆

還有清酒煮蜆! 呢個蜆大而肥美,肉質鮮嫩,試左啖湯,實在係非常清甜鮮味!

鮮果柚子啫喱

最後唔少得既甜品 - 鮮果柚子啫喱,啫喱柚子味濃, 絕不馬虎
啫喱內有很多柚子肉, 啖啖果香~ 配搭口感爽口而帶點酸既蘋果及香橙, 剛好去掉剛才果陣油膩感, 呢個飯後甜品都好出色!
前菜
白象拔鐵板燒