2020-07-10 2481 瀏覽
嚟到觀塘一間工廈內嘅台式餐廳食飯,先發現原來呢間餐廳唔係香港人開,係台灣人在香港開的分店,所以對佢嘅期望亦都高咗。一坐低嘅時候,我哋叫咗兩款小食,一款係青瓜、另外一款就係麻醬青菜。青瓜本身酸酸地,所以作為前菜來講,都算幾開胃。至於個麻將青菜,佢就唔係凍盤嚟嘅,同我哋一般食開嘅四川風味唔同,四川風味嗰種,係凍嘅菜,再配上勁多勁多嘅麻醬,會漿住個口,但呢間餐廳,佢係用熱辣辣熟咗嘅青菜,再配上少許麻醬一齊食,感覺是不一樣。再之後我哋叫咗個和牛薯餅沙茶醬乾拌麵,薯餅本身熱辣辣,炸得非常香脆,新鮮,不在話下。但我特別想講嘅係佢嘅麵條,佢嘅面真係好好食,從質感而言,非常之爽,非常之彈牙,非常之有質感。配合埋沙茶醬一齊食,成個嘅味道就更加之香。之後我哋叫咗兩杯嘢飲,其中一杯我特別想提嘅係佢嘅阿華田豆漿。起初,我還以為阿華田豆漿是用阿華田粉配上豆漿,但當佢送上嚟嘅時候,我發現完全同我想像中有出入,店員一再指示我要先把豆漿喝一點點,然後再把整個阿華田雪條放進去,結果一路飲嘅時候,阿華田雪條一路溶化,而且非常非常之重阿華田味,所以令到整杯豆漿的味道也提升了許多。當然花茶也是一個好選擇。

當然花茶也是一個好選擇。
2020-07-10
  • 阿華田豆漿