2020-11-15 3199 瀏覽
又喺老婆返興趣班,得一支公開飯嘅日子,雖然得一個,好處就自由啲,想食乜就揀食乜,所以,過咗嚟大角咀。原本聽朋友介紹,埃華街有家好正嘅台灣菜小店「那個」,但門口排隊嘅人龍長到呢……,所以,行一轉埃華街,最後就揀咗「銘興山西刀削麵 」,一來即時上網睇睇,都幾多好評,二來刀削麵都有特色,睇落定價又好相宜。其實,從鋪外向內打量,已見到鋪內光猛企理,地方大又唔逼,尤其依家疫情都仲有啲,個環境喺點都喺幫唔幫襯嘅考慮之一。唔喺講笑,有啲餐廳視防疫如無物,啲枱櫈依然咁逼,啲隔板矮到喺得個樣,有啲仲擺到明叫你搭枱。 行到餐廳最入,就喺廚房,透過玻璃窗,可以欣賞到師傅削麵,麵條都喺新鮮製作。  餐牌喺揭頁式,揭吓揭吓原本選擇甚多,先喺有啲招牌推仲啦,唔想煩,又或有選擇困難症,就不妨晌度埋手。 基本嘅,有單拼上湯刀削麵套餐、精選飯餐、風味及麻辣小食,飲品方面就較為港式嘅。另外,有同「阿華田」合作,提供兩款爆脆特飲,小弟就試咗其中一款,下文再講。 此外,仲有幾款特色刀削麵套餐,我就認為吸引啲喇,包括:熱拌刀削麵套餐、麻辣冷刀削麵套餐、溫泉蛋木耳刀削麵套餐、麻辣雜菌刀削麵套餐,可謂各有賣點。 酸蘿蔔(免費)一大
酸蘿蔔(免費)
一大罌放晌枱上,落好單,正正可以夾啲嚟食,開開胃。啲蘿蔔醃得酸香唔嗆喉,咬落「索索聲」,超爽脆,越食越開胃。
豬軟骨麻辣雜菌刀削麵 $56

雖然叫麻辣咋,但查實可以款辣嘅,揀咗配豬軟骨,如果再想加餸都我,每款$9。唔喺講笑,碗刀削麵非常之大碗,面頭仲鋪滿晒雜菌同生菜,而豬軟骨喺另外碟上,唔喺得兩、三嚿,呢個價錢仲包埋基本熱飲,真心抵
豬軟骨麻辣雜菌刀削麵
講番個麵嘅質素,真喺無得輸,啲雜菌有菌香,又夠晒厚肉;豬軟骨炆得入味,肉質非常鬆化;麵條咬落有韌勁,唔會一陣風咁,而且,份量真喺多,個湯底又夠濃香喎,讚呀
!如果食得辣嘅,少辣或中辣相信已經好惹味。
奶茶脆爆 +$8

與其飲普通熱飲,不如加點錢試試呢一款同「阿華田」聯乘嘅新飲。基本上,喺一般嘅凍奶茶底,再灑下大量嘅朱古力脆脆片,本身奶茶都仲泡得唔錯,濃郁有茶香,而脆脆片好脆口,夾埋又唔會話唔夾喎
奶茶脆爆
大角咀有好多食肆林立,一向都好多卧虎藏龍,雖試唔到家台灣小店,但卻意外試到家有水準、又抵食嘅刀削麵店。有機會再嚟嘅話,當然最好多幾個人啦,可以試埋佢哋嘅小食。
奶茶脆爆