好多時喺九龍灣都唔知食咩好,食嚟食去都係啲大型商場嘅餐廳,又或者連鎖店。今次經過九龍灣附近嘅工廈, 發現一間都幾旺場嘅海鮮粥底火鍋, 於是決定去試下。見有唔少人都叫呢度嘅海鮮粥底火鍋,可以選擇龍蝦餐或者肉蟹餐, 兩個都好似好吸引,不過我都決定係食龍蝦,因為唔使點剝殼吖嘛。先上一盅燉湯,非常足料,入面有雞肉、瘦肉、花膠等等,飲落好清甜。再嚟一個蒜蓉焗青口,每隻都好大隻,加埋蒜蓉好香好惹味,唔錯。 當然最重要嘅都係火鍋啦,呢度嘅海鮮真係好正好新鮮,龍蝦大大隻,加埋其他嘅海鮮,例如蟶子、大蜆、多寶魚、海蝦等等,淨係食海鮮拼盤都夠飽。尤其係龍蝦好鮮甜彈牙,而且仲有膏, 非常好食。至於其他配料都好豐富,我哋就選擇咗墨魚滑、滑牛肉、 韭菜餃、釀冬菇同幾款蔬菜,每樣嘅份量都好足夠。而且睇得出好有心機,尤其是呢個蝦滑,非常特別。最後食飽飽仲可以叫侍應幫手加啲南瓜、粟米、菜脯、芫茜等等嘅配料,加埋粥底一齊去煮,粥底吸收曬海鮮嘅鮮甜味,飲落真係好滿足。每人埋單都係三百蚊唔使,但就食到咁豐富咁高質嘅海鮮粥底火鍋, 值得一試。

尤其係龍蝦好鮮甜彈牙,而且仲有膏, 非常好食。

而且睇得出好有心機,尤其是呢個蝦滑,非常特別。

• 時令燉湯
  • 龍蝦