2020-04-14 655 瀏覽
其實個心一直都好想打邊爐自從疫情之後都好少可以有機會同朋友食到,唯有叫外賣返嚟滿足下啦!喺沙田圍有間專做私房菜火鍋嘅店舖原來都幾出名,同朋友試咗個398套餐都幾抵食。首先佢會有個雞煲,份量半隻,辣度同埋麻度可以自由選擇,我就揀咗小辣同埋中度麻,心想味道應該會挺滋味的!另外套餐仲可以揀黑毛豬、牛頸脊定係紐西蘭羊圈,我就揀咗牛頸脊,感覺上好似更抵食。炸嘢方面可以揀手工特長魚皮或者即炸嚮鈴,睇佢個名即炸應該好新鮮,所以揀咗響鈴。手工丸有4款,可以揀其中2款,一共8粒,揀左蟹肉蟹籽珍寶珠同香茜墨丸,另外仲有台式鴨血、水魷魚同牛柏葉可以三揀一,我揀咗台式鴨血。還有台式蝦肉條、陳皮魚蛋同午餐肉,又係可以三揀一。食咗咁多肉,亦都可以揀一個田園蔬菜盆balance 返,麵食當然唔要出前一丁,要讚岐烏冬。😍😍外賣返屋企都有段時間,大概1小時回到家中,打開每一樣配料,外賣依然保新鮮,而且啲冰仲未溶!牛頸脊個賣相依然吸引。我率先將半隻雞倒入鍋中翻熱,不消5分鐘雞煲的香氣滲出來,辣椒不算太攻鼻,味道又不會太鹹,很適合送飯!吃過雞件後,加入沸水再把配料逐一弄熟。牛頸脊牛味很出眾呢,厚度適中,大概20秒就可以把它
其實個心一直都好想打邊爐

首先佢會有個雞煲,份量半隻,
另外仲有台式鴨血、
水魷魚同牛柏葉可以三揀一,我揀咗台式鴨血。還有台式蝦肉條、
麵食當然唔要出前一丁,要讚岐烏冬。
😍😍

外賣返屋企都有段時間,大概1小時回到家中,打開每一樣配料,外賣依然保新鮮,而且啲冰仲未溶!牛頸脊個賣相依然吸引。我率先將半隻雞倒入鍋中翻熱,不消5分鐘雞煲的香氣滲出來,辣椒不算太攻鼻,味道又不會太鹹,很適合送飯!吃過雞件後,加入沸水再把配料逐一弄熟。牛頸脊牛味很出眾呢,厚度適中,大概20秒就可以把它放進口中嘆一番。鴨血又做得唔錯,唔會覺得有異味,因為始終內臟比較難處理,但係佢哋都可以handle得到!

令我最欣賞嘅竟然係香茜墨丸,佢啲墨丸真係真材實料,一粒粒肉好彈牙,芫荽加入去簡直係天衣無縫,少少草青味倍感新鮮。烏冬最後配埋個湯,滑溜溜,非常好吃😋。
2020-04-11