2020-09-26 2978 瀏覽
武漢肺炎緩和咗少少, 同friend出動去食飯~~ 個friend想食韓燒, 但係搵親附近d韓燒都係同一個黑心福建幫集團開嘅,佢地開d新鋪用新名, 諗住搏你唔知(因為而家d鋪名已經臭名遠播), 好彩有check吓先, 大家真係要verify, 如果唔係真係食咗之後, 背脊骨落. 上網search吓,見有人推介呢間韓燒, 旺角都算方便, openrice又有得book, 一於試吓呢間上到去,門口reception係個韓國人, 佢講嘅廣東話已經好好,真係講得唔錯, 仲係有d口音, 要繼續努力呀. 我地揀咗個198 餐, 其實都ok, 如果揀上一級, 可以食埋醬油蝦,燒豬皮呢d~ 不過而家咁嘅時勢, 真係唔敢食呢d醬油蝦,等遲d先再試過啦~我地4 個人食, 張枱有d細, 個爐又細, 本來以為要燒好耐都唔飽,點知原來個爐好夠熱, 勁快就食得, 所以都ok~ 佢d嘢飲係響雪櫃自己拎,都係基本既嘢,普普通通,都夠飲, 唔似有d放題,多嘢揀到眼花。 佢有度好,係連啤酒都任飲, 有兩款俾你揀~ 我都飲咗兩罐黑啤~ 正 不過咁嘅時勢, 行出行入拎嘢飲都要帶口罩, 佢張枱又細,d袋放櫈入面,個口罩收
武漢肺炎緩和咗少少, 同friend出動去食飯~~

不過咁嘅時勢, 行出行入拎嘢飲都要帶口罩, 佢張枱又細,d袋放櫈入面,個口罩收埋咗真係唔多方便, 所以我地都係一個出去拎嘢飲就算, 咁其他人唔駛咁麻煩, 都ok..... 呢個武漢肺炎幾時先完呀。。。。 口罩要戴到幾時呀

我地可能太心急,開得個火太大, 燒到塊鐵板黑晒, 叫佢地換板都好快,又唔會黑面,好好service~
D嘢食都嚟得好快, 一次過唔駛點太多, 冇位放, 食到咁上下再叫就啱~ 個friend話佢d碎牛好好食(menu話係調味咗嘅牛肉片,但係我地煎嗰陣,好似炒肉碎咁
) , d燒蝦, 生蠔, 肉, 午餐肉,蛋, etc... 全部都好好味, 真心好食,網上d人真係冇介紹錯,唔係打手~

佢仲有d大醬湯,炒粉絲,水冷面,煎餅食, 都幾多嘢揀,真係食到好飽~ 不過佢冇甜品食, 佢有個雪櫃, 話like 社交平台同openrice有得食雪條, 係d靚雪條嚟, 不過我地已經食到好飽,費事搞, 冇食到~

呢間韓燒真心好食~ 下次再約其他friend嚟食過

2020-09-24