2020-06-13 761 瀏覽
話說今日lunch time同同事farewell,早兩日已經book咗13:00。今日上就餐廳就打嚟只hold枱5分鐘,於是我哋不敢怠慢啦,13:00準時楝齊8條友係度。而個男職員就叫我哋等陣。同時間亦有另一team人等緊,而我哋亦唔知人哋book咗幾點同幾多個。因為咁啱megabox又和你lunch,嗌下口號又吹下水,唔經唔覺都已經等咗幾個字,終於都有張大枱走咗,然而,職員係安排比果team人入先。同時又有另一team人到咗等。之後又唔知等咗幾耐,同事們都開始唔耐煩,想轉場去其他地方食,但係又見周圍都多人,所以我同同事都係決定返返嚟呢間繼續等。我再問𠳔哋我哋仲要等到幾時,個女職員就話有張枱埋緊單執緊枱㗎啦,到你哋㗎啦,我即刻就打比其他同事,叫𠳔哋返嚟啦。點知,轉過頭,𠳔個男職員又比遲過我哋嚟果班人入先!😡😡😡😡😡😡😡我話 下?仲唔係我哋先?跟住個女職員走埋去坐低緊嘅客度唔知講啲咩,再返嚟同我講另一張枱埋緊單,好快就安排返比我哋😡😡😡😡😡😡😡我話 我哋book咗13:00 你同我講等到差唔多14:00都未入得?仲要比人入先係咩事?個女職員仲要老屈我哋遲咗10分鐘!我話我哋13:00八
個女職員仲要老屈我哋遲咗10分鐘!我話我哋13:00八條友已經棟齊係度啦,有冇攪錯吖!跟住𠳔仲問我哋介唔介意分枱坐!我話我哋farewell個同事 等到lunch time完都未食得 仲叫我哋分枱坐?你冇嘢吖?咁我哋book枱嚟做乜?個職員就淨係錄音機式咁同我哋講唔好意思。我話你唔駛唔好意思啦,你比張枱我哋啦!唔好意思唔好意思唔好意思...
最後我哋係好趕嘅情況下去咗另一間餐廳食!

我想講只要有良心,就算幾難食我都會想支持下,排幾耐都會等。但係如果你經營不善,又或者有恃住自己係黃店多人排隊就唔憂做態度散漫嘅話,你點樣鞏固黃色經濟圈?

* 話說上年社會運動未開始,呢間嘢係冇乜人幫襯,而且我食過一次係唔會特別想再食,因為性價比麻麻。先果排,呢間嘢多咗人排隊等,search一下先知原來𠳔哋比人標纖咗係黃店,我冇考究𠳔實際做過啲乜,而今日我望入店內,就見到一個光時座枱月曆。
2020-06-12