2020-05-16 696 瀏覽
去左寶琳買電器,就順便出街揾下邊到有好食餐廳啦,呢幾個月都冇得出街食好野,真係好悶!襯疫情穩定返少少,就出去食嘢放鬆下,刺激下經濟!入去寶琳買野通常都係新都城揾食。所以留係新都城二期揾,之後發現原來有間台灣食店,叫四季良晨,好耐無去旅行喇係香港食住台灣野頂住先!睇餐牌有麵飯,仲有小食同台灣特飲,好吸引!個間店地點係百佳附近,如果你地鐵出轉左,上電梯入商場再落一層轉右就會見到個招牌四季良晨,招牌仲要識發光,真係好易揾到。我地二人等左一陣就可以入去,當時都有吾少人食梗。店內裝修簡單舒服,好文青,坐位同枱都坐得舒服,有足夠安全距離。仲有店員都好小心,為每位入場客人量體溫,再俾搓手液你消毒,所以你可以食得好放心。店內仲整左個書牆,有扭蛋機。如果你坐係書旁,仲可以邊睇邊食。我地睇完餐牌,價錢大眾化五十幾至七十幾幾,以晚餐來講都好好,出面食晚餐有時都超過九十。天氣熱,我地點左二個湯飯同小食,分別係士林胡椒豬肚湯飯,蟲草花杞子豬肚雞湯飯,仲有椒鹽花枝丸同台灣香腸!首先講下士林胡椒豬肚湯飯,湯胡椒味重,岩哂鐘意食辣既朋友仔!如果你想係屋企整,真係好大工程,又要洗又要清個豬肚,所以想飲就不如黎食餐湯飯。

士林胡椒豬肚湯飯
之後個蟲草花杞子豬肚雞湯飯,如果你鍾意飲藥膳,一定岩你,因為當歸突出,飲落去都覺得好補身,飲完個人都暖晒。

咁岩坐住個冷氣機風口位,飲完暖左吾少。
蟲草花杞子豬肚雞湯飯

湯入面雞肉都吾老,湯料都吾少。
加$15仲有2款小食,加左隻滷水蛋,好入味

之後一定要推薦花枝丸,應該係招牌菜!

椒鹽花枝丸好正,又大粒又彈牙,差少少就食吾晒,如果你係細食就揀細少少嘅份量啦。咬落去個口感好爽,所以都推介大家食。
最後仲有特飲,特別推介阿華田奶蓋,好特別,又唔算太甜!蜂蜜檸檬蘆薈都酸酸甜甜,好開胃!

整體各樣食物環境都好好,服務都吾錯又細心,大家值得來試食。
2020-05-07
士林胡椒豬肚湯飯