2018-11-15 183 瀏覽
終於入秋,又係時候打邊爐同埋食辣野🤤今日去咗西環呢一間十二味食晚飯,都唔少人排隊架。等左一陣有位,一入到去,就見到好有中國特色嘅設計,主調係紅色,迎合川菜、辣嘅主題!我同朋友叫左個麻辣香鍋。麻辣鍋需要選五款或以上配料,我們就選擇了牛柏葉、嫩牛肉、寬粉、腐竹及魚腐。另外再點多個酸辣木耳及食麻辣必備嘅紅糖糍粑!🔶🔸酸辣木耳🔸🔶首先黎到嘅係酸辣木耳, 木耳好爽口,同時唔會太酸,係好開胃嘅涼菜。🔶🔸紅糖糍粑🔸🔶每次食麻辣嘢,都好期待叫呢一味紅糖糍粑,好彩呢度嘅紅糖糍粑無令我失望。糍粑外脆內軟,仲要熱辣辣👍🏻糍粑外層點有黃豆粉,而有別於出面嘅紅糖糍粑會將糖預先喺糍粑上面,呢一度嘅糖漿係另上,覺得需要先點糖漿,所以我哋可以因應自己想食嘅甜度而點糖。糖漿都好香,加上脆皮及軟綿綿嘅糍粑,香辣鍋未到已經食咗一半!好味道🤤(提提大家,襯熱食更好味!)🔶🔸麻辣香鍋🔸🔶我地點左小辣,一嚟到已經見到好大碟,全部都係紅色同埋青色椒。我們食小辣剛剛好,唔會辣到入唔到口,同時都有好香嘅辣椒同麻味!入面嘅配料都好足料,鍋入面唔止有我地點嘅配料同埋辣椒,仲有啲花生、芝麻等等,一聞已經覺得好香!牛柏葉好爽口, 而我哋覺得選
終於入秋,又係時候打邊爐同埋食辣野🤤
酸辣木耳
🔶🔸酸辣木耳🔸🔶
🔶🔸紅糖糍粑🔸🔶
麻辣香鍋
🔶🔸麻辣香鍋🔸🔶
牛柏葉好爽口
寬粉
腐竹沾到了辣油,好香口
牛柏葉好爽口, 而我哋覺得選擇魚腐、腐竹係冇錯嘅,因為炸嘅表面可以痴滿辣油,入口更加有香濃嘅辣味!而我最喜歡的是寬粉,雖然佢看似好薄,但係其實咬落不知幾煙韌,仲要沾滿左辣油、芝麻粒,食入去香口之餘,仲好飽肚添!
呢度無論係裝修定係食物都好吸引,除咗門面、室內都好靚,入面仲有一部份係賣衫,都幾特別架!而食物方面,辣度剛剛好,又香又惹味,仲要大大碟,希望下次可以試埋其他食物例如水煮牛肉、口水雞等等啦!

酸辣木耳
麻辣香鍋