2020-05-14 181 瀏覽
同朋友嚟呢間行搞笑路線嘅餐廳,一到樓梯位見到啲BB已經覺得好得意,餐廳風格真係別樹一幟佛系嘅元素除咗係餐牌上面表露無遺之外(所有嘅餐點個名都係話佢唔好食),落完單,店員仲同我哋講話:唔好意思今日出餐會遲少少,可能要等耐啲!我哋當然唔緊要,但係佢出餐真係好快,等咗10分鐘都冇所以我哋懷疑佢係戴頭盔,純粹係讓我哋期望降低(覺得餐廳每方面都「麻麻地」),但係又會有出奇不意嘅結果首先前菜叫咗個素食者沙律,最令人驚喜嘅係:竟然有蟹籽真係令我哋哭笑不得!?據我哋嘅認知,蟹籽應該唔係素菜(?不過whatever啦因為我哋都食肉成個沙律,2個人食嘅話份量都幾多,而且顏色好colorful,望落幾開胃除咗有新鮮嘅沙律菜,入面仲有車厘茄,藍莓,芒果等水果,增添色彩之餘十分健康本身沙律菜冇咩味,但係加上胡麻醬,再配埋水果同蟹籽天然嘅甜味連平時唔太食菜嘅男朋友都食多咗!小食我地揀咗烤雞翼配蜜糖芥末醬,估唔到驚喜又嚟啦!佢嘅蜜糖芥末,蜜糖同芥末嘅比例大概係2:8因為冇預期佢會咁刺激,第一啖大大力咬落去之後,差啲俾啲wasabi攻親個鼻,咳咗2聲除咗芥末味重咗啲之外,雞翼烤得幾香,有8隻細細隻嘅雞翼,好味到連骨都

我哋當然唔緊要,但係佢出餐真係好快,等咗10分鐘都冇

基本野:素食者沙律

首先前菜叫咗個素食者沙律,最令人驚喜嘅係:竟然有蟹籽
真係令我哋哭笑不得!?
據我哋嘅認知,蟹籽應該唔係素菜(?
不過whatever啦
因為我哋都食肉
連平時唔太食菜嘅男朋友都食多咗!
蜜糖芥末雞翼

小食我地揀咗烤雞翼配蜜糖芥末醬,估唔到驚喜又嚟啦!
佢嘅蜜糖芥末,蜜糖同芥末嘅比例大概係2:8

除咗芥末味重咗啲之外,雞翼烤得幾香,有8隻細細隻嘅雞翼,好味到連骨都吮埋

辣架傻豬豬:豬頸肉泰式肉碎日式蛋包飯

至於主菜,我哋叫咗個蛋包飯,上菜嘅時間熱辣辣到冒煙
一口入面有滑捋捋嘅炒蛋,啲日本蛋勁厚,份量仲多過啲飯

辣架傻豬豬:豬頸肉泰式肉碎日式蛋包飯

上面嘅豬頸肉有少少香茅味,咬落幾淋
打拋豬肉碎有少少辣,而且用咗好多車厘茄,蒜蓉落去炒,蒜味偏重

總括黎講食得好飽好豐富,啲嘢食會令人好滿足,而且店舖由室內設計到嘢食,都俾人一種好開心嘅感覺

如果抱住一個會中伏嘅心態嚟,分分鐘會有驚喜啊