餐廳: Cuisine Culture
資訊:

2020-11-18 479 瀏覽
放工剛好路經中環,於是就叫埋同事一齊試試呢間主打法國菜的小店。餐廳牆上掛滿了大大小小的畫作,環境舒適企理。我們分別點了數款前菜、主菜、餐湯和甜品,打算好好品嘗一下大廚炮製的法式風味。🧡焗古也芝士洋蔥湯這款洋蔥湯確實是落足材料去煲,每口都食到滿滿的洋蔥絲和芝士,味道濃郁。洋蔥湯加上拉絲芝士出來的效果好特別!🧡法式焗蝸牛平時好少機會食到蝸牛,這次當然把握機會點來試試。蝸牛肉質比想像中軟腍同埋入味,伴有陣陣牛油和香草味,食落完全唔覺得腥。底下伴碟的薯蓉也很軟滑。🧡燒蜜糖檸檬芥茶籽黑毛豬排骨配香蒜薯仔黑毛豬排骨都幾大份,仲有沙津菜同薯仔做配菜。排骨上的豬肉煮到好腍好易咬開,配上甜甜酸酸的蜜糖檸檬醬,食落開胃之餘又唔油膩。🧡香蒜牛肝菌意粉意粉夾雜住陣陣牛肝菌香味,比普通菇菌意粉的味道要濃要香得多,意粉質地也是我偏愛的硬身口感。🧡酥皮蘋果批配雪糕蘋果批嘅賣相好精緻,酥皮鬆脆可口,甜度適中不會太漏,配上雪糕球一齊食口感更豐富。

🧡焗古也芝士洋蔥湯

🧡法式焗蝸牛