餐廳: 宜家家居餐廳及咖啡室
資訊:

2020-03-08 2121 瀏覽
今日收工去咗Megabox逛街買生活用品,先上四樓宜家搵食,餐廳區很大,先取食盤去排隊買食物,沿路冷盤自助取,熱食就有廚房部職員幫手𢳂,揀好晒就去收銀處比錢,職員都很有禮,由取食物到比錢,流程順暢比錢區後是自助水吧及醬料餐具區,取好晒就搵位食嘢,有立食及座位,因星期日人多,坐位都頗爆,我就靠牆立食好了!凍蝦盤($29)保鮮紙包住連殼凍蝦,份量幾大,蝦殼幾易拆,蝦頭都有橙色蝦膏,蝦肉微微爽口,唔腥,點埋紅色茄醬酸酸地更提味,我無擠檸檬汁都好味蒜香欖油和牛粒意粉($43)與圖片不太相似,因蔬菜轉了茄乾及粟米粒,首先意粉灑上勁多炸蒜粒(我在參考圖片上要放大先見到有零星炸蒜)氣味是香的,但又搶了撈了蒜油的意粉味道,有點可惜,難得意粉有咬口,和牛粒夠多,半肥瘦入口即化,油香夠不過牛肉味不算濃,有點食牛味午餐肉嘅口感,調味都夠味,伴碟嘅蔬菜粒幾多,不過我不喜歡那種酸酸的沙律油嘅味道,同粟米唔係好夾,自己不喜歡!落了點辣椒仔辣汁🌶️吊味,可以壓低油膩感!整體是幾好的!食物水準不錯,有宜家一貫嘅口味,不過這個價錢全自助,收盤都是自己攞去收餐盤區,份量對女仔幾大,可說合理!簡單一餐「自助餐」😆
凍蝦盤

蒜香欖油和牛粒意粉