焱丸水產

Flame Japanese Cuisine
2019-03-03 214 瀏覽
我同女朋友都係超愛食日本野,香港一向不乏拉麵壽司店,不過數到出色既日本磯燒店,在香港又真係好少食得到。女朋友話聽過朋友介紹呢間在尖沙咀的日本磯燒店好食得來又夠風味,當然要來一試啦。十二點就來到,冇人夠我早吧! 咁先可以影到餐廳既內在全景俾大家睇嘛,唔講真係會以為置身日本。見到呢套爐具,已經急不及待諗住一件又一件海產放上去燒熟的情景。好多鮑魚同其他海產好似不停呼喚我,叫我盡情任食啦露營必須酒,日本磯燒亦然。先來一杯蘋果燒酌,暖暖胃先開動。再來個沙律頭盤,芝麻醬配上酸酸甜甜既沙律,唔錯唔錯。小弟最愛刺身,刺身好講求師父刀功同食材的質素,只有上乘既食材先會保留到海鮮的鮮味架然後就到焱丸號壽司,叫得焱丸號,餐廳名都用埋,當然唔可以失禮啦,三件特大壽司,包括海膽, 吞拿魚茸及蟹柳絲,加上有三文魚籽伴碟,正啊然後到蟹味噌甲羅燒,初初見到咁足料都好surprise,之後同女朋友你眼望我眼,我同佢都冇整過,今次點整先><好彩,唔使自己操刀既,呢度既職員會幫我地整埋,確保撈得勻,又夠熟,食過返尋味上碟喇! 流哂口水都唔可以即刻放落口啊,因為即時燒好,仲好熱架雜綿天婦羅,炸得剛剛好,唔太軟

好多鮑魚同其他海產好似不停呼喚我,叫我盡情任食啦

露營必須酒,日本磯燒亦然。先來一杯蘋果燒酌,暖暖胃先開動。
蘋果燒酌

再來個沙律頭盤,芝麻醬配上酸酸甜甜既沙律,唔錯唔錯。
麻醬蕃茄豆腐沙律

小弟最愛刺身刺身好講求師父刀功同食材的質素,只有上乘既食材先會保留到海鮮的鮮味架
刺身5盛

焱丸號壽司

蟹味噌甲羅

雜綿天婦羅,炸得剛剛好,唔太軟又夠脆,好味好味
雜錦天婦羅

作為大食積既小弟,點都要叫d飽肚野既。北海道海鮮炒飯,大碟飽肚得來又夠足料,性價比高絕
北海道海鮮炒飯

最後仲叫了焱丸活貝大盛,各式各類既貝殼類水產都有啊,當然包括開頭向我揮手既鮑魚們啦,睇住職員熱心咁幫我地烤熟同剪開煮熟既水產,呢餐真係食得好滿意啊。

焱丸活貝大盛

呢餐食得咁豐富咁正,下次再想食日本磯燒,我諗都會再選擇呢度。
2019-01-29
麻醬蕃茄豆腐沙律