2020-05-24 1743 瀏覽
行完街想食個lunch,見到呢間餐廳有唔少人排隊,睇一睇餐牌原來價錢都幾抵,就選擇呢度醫肚啦🤤餐牌選擇好多,睇到我眼花撩亂🤤主打台灣嘢食,當然要揀番台灣最出名嘅牛肉麵同埋丸類❤️花枝丸牛丸麵(清雞湯)+上湯浸時菜+滷水豆腐~湯麵可以選擇湯底,好似我咁唔鍾意太濃味既可以揀清雞湯,清清地不會搶過餸既focus,花枝丸和牛丸亦夠彈牙,最喜歡台灣麵底,粗幼適中,帶有少少香味,亦夠咬口~怕自己唔夠飽,加咗少少錢加咗上湯時菜同滷水豆腐,雞湯底浸住時菜有幾濃郁即鮮味,而滷水豆腐嘅質感比較似百葉豆腐,不容易散,但卻有咬口~三盛牛肉麵(紅燒牛肉湯)+滷水蛋+上湯浸時菜~朋友叫咗台灣出名嘅牛肉麵,整碗麵份量好大份,而且配料很多,牛展和牛腩全部都是厚切,肉味比較香濃,但食落不會過韌,牛丸亦有幾粒,質感亦夠爽口彈牙~朋友同樣地加配左上湯時菜及滷水蛋,滷水蛋外面呈現深褐色,內裏則可以再燜耐啲,讓蛋白亦能嚐到更濃的滷水味道~牛肉濃湯水餃(4粒)~小食叫咗水餃,濃郁的牛肉湯底配水餃估唔到又幾夾,水餃吸收了牛肉湯底的精華,頗有鮮味,水餃嘅皮厚度ok,不過如果薄點就更好🤤靜心玄米茶~食完野飲番杯熱嘅玄米茶有消濟作用,茶包

花枝丸牛丸麵(清雞湯)+上湯浸時菜+滷水豆腐~
花枝丸牛丸麵(清雞湯)+上湯浸時菜+滷水豆腐

三盛牛肉麵(紅燒牛肉湯)+滷水蛋+上湯浸時菜~
三盛牛肉麵(紅燒牛肉湯)+滷水蛋+上湯浸時菜

牛肉濃湯水餃(4粒)~
牛肉濃湯水餃(4粒)

靜心玄米茶~
食完野飲番杯熱嘅玄米茶有消濟作用,茶包見到滿滿的玄米,飲落味道十分香濃,而且帶有少許甜味,味道幾特別~
靜心玄米茶

仙氣芒果茶~
炎熱嘅天氣當然要飲番杯果茶解暑,果茶帶有滿滿的芒果香甜味道,雙層呈現奶泡狀態,飲落有不同層次,不過略嫌甜了少少,茶的香氣可以更出一點~
仙氣芒果茶

2020-05-22
花枝丸牛丸麵(清雞湯)+上湯浸時菜+滷水豆腐
三盛牛肉麵(紅燒牛肉湯)+滷水蛋+上湯浸時菜
牛肉濃湯水餃(4粒)
靜心玄米茶
仙氣芒果茶
  • 牛肉濃湯水餃
  • 三盛牛肉麵(紅燒湯)
  • 上湯浸時菜
  • 花枝丸牛丸麵