2020-05-28 429 瀏覽
自從香港有「邊爐家族」之後,想搵個朋友陪我打邊爐都唔係咁容易,好彩仲有一個烈女不怕死肯陪我赴湯蹈火,今日佢仲話慶祝公司疫境下仲有得加人工,所以要請我食餐高質素嘅火鍋,我當然出席啦!呢間重慶火鍋店喺佢公司對面,佢話午市送湯底食過覺得幾OK,所以就帶我嚟呢度試吓新野,首先店員會俾一碗糖水客人清下個口腔,然後再打邊爐,呢個食法都幾得意。呢度應該出名食麻辣火鍋,但因為我哋兩個都唔食辣,最後就揀咗豬骨湯同埋蕃茄湯嘅鴛鴦鍋底。佢嘅豬骨湯有一大舊豬骨,一睇就知真材實料,另外嘅蕃茄湯底我試過都好鮮甜,佢仲有啲金菇菜喺入面,唔錯!呢碟安格斯牛肉我真心覺得好好食,雖然一啲都唔平,但佢係好重牛肉香味而且一啲都唔羶,真係好少食到咁高質素嘅牛肉,所以值得一試。呢度嘅火鍋配料全部都好新鮮,而且所有食材都可以揀半份,啱晒我哋兩個人,可以多啲選擇。因為實在太鍾意食鴨血,所以就叫咗一份,原來份量都好多啊!呢個韭菜豬肉水餃都好新鮮,相信喺呢度自家製嘅水餃。我同朋友打邊爐除咗鍾意食高質素嘅食材之外,有時都鍾意食吓啲劣食,所以一定要叫芝士腸同埋午餐肉,嘻嘻😜呢個紅糖糍粑我第一次試,佢係一啲糯米粉團切成條狀之後再煎香,再沾上紅
美國安格斯肥牛(一份)
墨魚滑(半)、鮮腐竹(半)、玉米(半)

因為實在太鍾意食鴨血,所以就叫咗一份,原來份量都好多啊!
鴨血(一份)
呢個韭菜豬肉水餃都好新鮮,相信喺呢度自家製嘅水餃。
韮菜豬肉水餃(半份)
呢個紅糖糍粑我第一次試,佢係一啲糯米粉團切成條狀之後再煎香,再沾上紅糖醬,朋友話呢個係重慶嘅食法喎!口感都幾得意㗎!
紅糖慈粑
呢度仲有個小小嘅corner位,放咗啲薄荷糖俾食客解辣,不過我哋冇叫麻辣湯底,所以就唔需要囉!
美國安格斯肥牛(一份)
鴨血(一份)
韮菜豬肉水餃(半份)
紅糖慈粑