2020-07-09 5932 瀏覽
之前同朋友傾起話大家都連續番左咁多個月工,係時候好好獎勵下自己,所以就約左黎呢度食番餐好既餐廳位於大廈頂層25樓,踏出𨋢門左方係成塊落地玻璃,可以眺望到大半個旺角、深水埗區既景色望住個咁開揚既景食飯覺得特別放鬆可能因為有book同埋早到既關係,有得坐窗邊位,好好彩~食住飯睇日落真係好chill,入黑之後店內氣氛唔同晒,天花板鋪滿燈飾成個星空咁,氣氛變得十分浪漫-呢度食物水準好高,雖然晚餐價錢中上,但個人認為係值得既食物選擇眾多,有選擇困難症既我地揀左成三個字先決定到食咩:‘(同埋呢度有得食生蠔~-煙三文魚沙拉上第一道菜已經同朋友一齊wow左聲佢既擺盤特別用心,廚師用多塊煙三文魚砌左朵玫瑰花出黎,沙拉菜就放左係朵花下方,外圍再用薄切青瓜包左下,成個presentation好工整、artistic除左個樣好掂之外,食材都十分新鮮,抵讚!-虎蝦義大利飯伴龍蝦牛油汁義大利飯醬汁帶有十分濃郁既大蝦味,醬汁做得好creamy,好惹味如果大蝦有多幾隻就好啦🥺佢個size好大、做得好彈牙又燒得好香最鍾意係係大蝦下面既risotto,因為d 大蝦醬汁超級可口,mix埋d risotto醬汁真係好鬼正-

望住個咁開揚既景食飯覺得特別放鬆
可能因為有book同埋早到既關係,有得坐窗邊位,好好彩~

呢度食物水準好高,雖然晚餐價錢中上,但個人認為係值得既

同埋呢度有得食生蠔~
煙三文魚沙拉

上第一道菜已經同朋友一齊wow左聲
除左個樣好掂之外,食材都十分新鮮,抵讚!
虎蝦義大利飯伴龍蝦牛油汁

義大利手卷意粉伴野菌、辣肉腸及巴馬臣芝士

上網查先知道呢隻義大利麵叫做“Strozzapretti”,中文叫做掐死麵
係源於義大利既一個大區Strozzapretti,起源十分有趣
(Copy from web)“這種麵的起源有著許多的傳說:一說是古羅馬馬涅地方的婦女做麵給教士來抵扣部份地租,她們的丈夫見到腦滿腸肥的神父吃自己妻子做的麵就生氣,恨不得把他們都掐死;也有一說是這種麵形狀像是扭乾的毛巾,可以用來勒死神父。總之就是反教會人士發明出來的料理。”

入番正題先,意粉面質厚實有好香既蛋黃麵粉味道
辣肉腸質素很不錯,佢濃烈既鹹香風味令我唸番起之前去外國食到既個d腸仔味haha
醬汁偏酸十分可口,食落會有仲上癮既感覺,真係會食到唔停口!!
檸檬蛋白脆炸彈

呢餐我同朋友票選既No.1都係呢個甜品
佢好得意架,上菜既時候仲附上埋個鎚仔比你dup難黎食

(有d核突請見諒:P)
外科硬身甜度高但放入口後會瞬間融化,有d似食緊棉花糖既感覺
入面又有分兩層,上層係酸酸甜甜balance得剛剛好既蛋白泡層
而舖係下面既係d 酸度較高既mixture,食家朋友話似係檸檬,蛋黃同糖既mix
整體黎講,雖然價錢偏貴但係個人認為係真係值得比既
呢度環境很不錯,d食物又做得十分用心有水準,遲d有節日聚餐想食好d既時候都會想番黎呢度食多次!
2020-07-06