好耐冇行過山呀!今日由深井行去荃灣, 因為海之戀商場無嘢好食,所以轉陣到愉景新城食飯, 疫情下商場地下很多食肆都不再營業, 朋友今日都想食日本菜, 感覺上好像冇咁heavy, 見到玩具反斗城旁邊有間鳥山明, 有幾張枱等緊,就選他啦!餐廳的餐牌換了, 行了三個幾鐘的我們點了兩個定食,要增飽肚子。爐端燒價錢好貴,所以點定食會較好。定食有沙律、前菜、漬物、味噌湯、珍珠飯同埋甜品。前菜是麻油海蜇,還有些海帶。池魚一夜干定食, 這個做得不錯, 魚肉燒得不會好乾, 不過一定要送飯,單食有點咸,可能是我流汗過多吧!和風燒牛肉定食配溫泉蛋,份量非常足夠。 醬汁系是和風醬,特別是牛肉旁邊,放了些炸蒜 點呀,一齊食,增加牛肉嘅口感。還有一些沙律菜絲併了沙律醬,和風味倍增。珍珠米覺得有點唔夠熱,朋友話之前在其他日本餐廳,定食是可以添飯的, 細問服務員, 原來了這兒也可以添飯,不錯呀! 因為他的飯碗比較細, 加多半碗剛剛好。山葵八爪魚手卷, 山葵味好重, 好辣㗎,小心啲, 八爪魚好新鮮, 小量的芥末味好清新, 唯一美中不足就是紫菜不是太乾爽,可能因為我拍照放耐了。滿分為10分(1分最低,10分最高)食物:8.

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8.5
環境:8