好耐無食過雞煲!琴晚同男朋友係荃灣行街個陣心癮起,於是行左去大鴻輝搵食,我地最後揀左呢間18樓雞煲,第一次吃覺得性價比都算幾高,食得滿足,值回票價呢到既雞煲選擇只有唔同辣度,店員係帶入座既時間就已經會問你食咩辣,坐低之後好快個雞煲就到,直接已經可以開動,啱晒我呢D心急唔想等人士 因為男朋友唔係好食得辣,所以我地叫左微辣,微辣真係接近無咩辣味,連我男朋友食完之後都話下次可以叫小辣,哈哈。雞煲係細煲二人份量,但都算多雞件係入面,雞件唔肥之餘肉質都算滑,淨係個雞都好好味道!雖然醬汁唔算辣,但係個麻味足夠,仲帶有少少甜味,配埋洋蔥、芹菜、芫荽既香味,十分惹味,送飯一流XD .不過,黎食雞煲又點會食咁飽肚既飯麵,我地食雞食得七七八八就加左上湯開始打邊爐啦!呢到既上湯係自助,出面擺好左一壺壺可以自己拎,咁就唔洗等人加湯咁煩啦。仲有幾樣野都係自助既,分別係飲品、醬料、軟雪糕/乳酪雪糕同菜類。飲品選擇都算OK,凍熱飲品都有,我覺得呢兩隻無糖罐裝茶好好飲😊菜有得自己拎都幾方便,而且每份份量細,可以食多幾種唔同既菜。 打邊爐配料係用手機落單,落完單好快就會送到,無出現漏單情況,anytime想加多一樣野都

打邊爐配料係用手機落單,落完單好快就會送到,無出現漏單情況,anytime想加多一樣野都好方便。呢到有得半份(2件)咁叫,有D我想食既野男朋友唔食,都可以叫半份,幾好。因為琴日我太肚餓既關係,有D配料唔記得影相,我文字評價番haha。
雪花肥牛/特級肥牛/紐西蘭羊肉片
兩種牛肉油脂望落其實差唔多,但色澤同牛肉味係雪花肥牛更佳,所以我之後再點都係叫雪花肥牛。紐西蘭羊肉片感覺都好新鮮,羊味濃郁,好好食。
胡椒爽肚丸
呢個幾特別,胡椒味幾香口,咬落去真係有D豬肚粒粒。
滑豆腐/冬瓜片/蓮藕片/芋絲/萵荀/金菇/生菜/娃娃菜
呢D配料正常啦,唔會有問題haha。
自家製栗米餃
鍾意佢皮薄多餡,味道都唔錯,不過唔好淥得太耐,個皮會好易爛。
海中蝦/蜆(是日海鮮推介)
兩個都好新鮮,食落肉質鮮甜,唔錯。
花膠
花膠用黎打邊爐真係一流,吸左湯頭食好味道。
水魷魚/墨魚鬚
兩個咬落都彈牙,水魷魚味道更佳。
滑雞柳
味道正常,不過食完雞煲入面既雞件就覺得比下去,哈哈。
蟹子墨魚滑
呢個調味好好,淥完好香好彈牙,蟹子咬落仲有D爽口,呢個十分推薦。
台灣一口腸/黑椒牛丸
呢兩個對我黎講黑椒味都係重左少少。
芝士豆腐
呢個都係好推薦,咬開有芝士流心,魚豆腐帶甜味,幾好食。
最後最後,梗係要係番杯乳酪雪糕!有得加椰果,綿花糖個D配料,不過我無加。乳酪雪糕酸甜度適中,食完仲有輕微解油膩既感覺,食埋甜品,大滿足!
2020-06-09
  • 芝士豆腐