我Bookmark咗呢間餐廳好耐㗎喇,之前一月嘅星期日嚟過一次,但竟然內部維修唔營業,激死我!今次我哋打電話訂定枱,實行無走雞。我哋準時夜晚六點半鐘去到,由天未黑🌕食到天黑🌑。餐廳環境好靚,大部份座位都係靠近大玻璃窗😛,另外亦劃分咗唔少包箱,應該可以包個細場做Party。最特別係門口有幾個魚缸🐟,中式酒樓以外好少見!我仲留意到餐廳貼咗啲圖片出嚟介紹「趙保記」海鮮檔,Google完發現原來餐廳係海鮮檔嘅後人開,而餐廳嘅海鮮亦係來至嗰到,所以全部都好新鮮、生猛!我哋入座後,年輕女店員隨即送上餐牌同水。成間餐廳話大唔大,話細唔細,但主要得佢一個滿場飛,超厲害,勁專業,就連喺魚缸撈海鮮俾廚房,都係由佢一手包辦👍。既然週末都有得叫套餐,就梗係唔好執輸啦!我哋叫咗精選套餐($288/1位),包沙律、前菜、湯,主菜同甜品,都幾豐富😙。餐廳行西日Fusion路線,主打海鮮,價錢還好吧,屬合理水平,始終餐廳位處於灣仔區,加上環境都加哂分。首先,我哋各自有一份時令野菜沙律🥗,味道不過不失,我鐘意佢加咗蟹籽仔,開胃呀。是日餐湯係大蜆麵豉湯🥣,湯夠哂熱,而且隻蜆真係好大隻,爽!刺身三款🍣拼新鮮南非磯煮鮑魚配鮑
是日餐湯係大蜆麵豉湯🥣,湯夠哂熱,而且隻蜆真係好大隻,爽!
刺身三款🍣拼新鮮南非磯煮鮑魚配鮑魚肝醬,刺身船非常有氣勢同吸睛。女店員話師傅今日幫我哋啲刺身升咗級,因此有三文魚、中拖羅同甜蝦🦐。三款都係厚切,味道唔錯。
新鮮南非磯煮鮑魚配鮑魚肝醬
至於隻磯煮鮑魚簡直無得輸🤤,食落發現可媲美溏心乾鮑,口感好好嚼,而且好入味。基本上唔洗點佢個鮑魚肝醬,已經好好味。
活鮮蟹鮑魚汁焗飯
活鮮蟹鮑魚汁焗飯🍲,二人量嘅焗飯以港女至愛嘅Le Creuset鍋送上,未撈匀之前,海鮮多到遮住啲飯;海鮮主要有一隻大肉蟹加好多隻蜆。
隻蟹🦀真係好大隻,啲肉好Firm,味道超鮮甜,我諗應該係因為啲蟹係新鮮即劏即煮吧。不過出街食蟹真係好麻煩,就算有工具都未必食得好乾淨,但呢隻蟹真係好好肉。
至於個鮑魚汁焗飯本身都非常出色😋,每粒飯粒都入哂味,連平日唔好食飯嘅我,都食咗勁多啖🍚。由於個鍋夠熱,食到最後邊邊啲位整到少少飯焦,朋友勁鍾意。
烏龍茶果凍
跟餐嘅是日甜品係烏龍茶果凍,由於我哋果凍同Pancake都想食,所以無將甜品升級,而係額外叫多份!果凍用個靚靚地嘅樽裝住,口感比較結實,唔同平日動L嘅啫喱狀。味道清清地帶有茶香🍵,亦唔太甜。
最後,當然唔少得額外追加嘅蜜糖脆脆鬆餅🥞($88)配鮮菓加雪糕($28),一場嚟到點都要試埋餐廳嘅招牌甜品
蜜糖脆脆鬆餅
Pancake造型攞滿分💯,打卡一流,三層鬆餅疊起來高高的,最上面再加球🍓士多啤梨雪糕,而鬆餅旁就搭配水果同蜜糖脆脆。鬆餅係薄身嗰種,而唔係現時好流行嗰隻疏乎厘班戟,口感鬆得嚟唔會太化,加上好香口。鬆餅本身唔太甜,所以夾埋蜜糖脆脆食,好正,令人有好Sweet Sweet幸福嘅感覺😊。
蜜糖脆脆鬆餅
不過為咗營造鬆餅高高嘅效果,每層中間夾咗OK多朱古力蓉🍫,味道有少少似減甜嘅朱古力心太軟,但整體略嫌多咗啲。同女店員傾開計發現原來佢哋都有同感,但始終為咗達到靚靚嘅效果,而要作出取捨。即使係咁,我認為份Pancake都係好好食❤️。
總括嚟講,「御家」呢間海鮮餐廳真係好高質,食物、環境、服務同衛生等方面都令人十分滿意。佢比起同大廈另一樓層嘅餐廳優勝勁多(如果你知我講邊間😒),值得更高人氣。再者,呢到成個氛圍好適合慶祝生日或者紀念日,你享受緊嘅唔止係食物,而係成個用餐體驗🍽。
2020-03-22
新鮮南非磯煮鮑魚配鮑魚肝醬