藝術係一種氣息,係一種感覺,我成日認為呢種才華係先天性既特殊能力,並非常人可以由後天栽培出黎。當然啦,藝術有唔同既層次,唔同既性質,音樂係其中一種,而食物亦都係一種。不過藝術係要融會貫通,唔可以一成不變,周杰倫既歌,都要有方文山既詞。同樣地餐飲業要尋找突破,亦都要將唔同文化元素融入生活,今次終於黎到K11 Musea體會一下新開既藝術咖啡館「Curator by Lex Art Café」,為自己增值一下文化氣息,呢鋪仲唔到我成名?👇📌A L L D A Y M E N U -♦A Taste of Italy - ▪ Carbonara Reimagined - $158▫「卡邦尼培根意粉」就食得多啦,不過呢個同平時既好唔同,以長通粉做主角,食落零舍有咬口。而煙肉同蛋黃混合得好自然,加埋柏馬森芝士,香味即刻出哂黎。面頭上既西班牙香腸將成個層次再拉高,果種油香係口腔裡面更加突出,食得過!♦On a Slice of Bread - ▪ Bella Nutella w/ Strawberries - $98▫ 以詩人自居既「斯人若彩虹,遇見方知有」,咁有風情畫意既混合中西文化薈萃之一既甜

音樂係其中一種,而食物亦都係一種。不過藝術係要融會貫通,

📌A L L D A Y M E N U -
A Taste of Italy
Carbonara Reimagined - $158

煙肉蛋黃混合得好自然,加埋柏馬森芝士,香味即刻出哂黎。面頭上既西班牙香腸將成個層次
再拉高,果種油香係口腔裡面更加突出,食得過!

On a Slice of Bread

▫ 以詩人自居既「斯人若彩虹,遇見方知有」,咁有風情畫意既混合中西文化薈萃之一既甜品
夾雜鹹甜兩者之間既味道。面頭上鋪滿士多啤梨棉花糖杏仁片鮮花薄荷,成個賣相非常精緻,
而且色彩好夢幻。再加埋朱古力榛子醬,甜得黎又脆脆地,口感好得意,有機會會試埋其他口味。

Snacks
Curator Style Pizza - $78

▫ 話明「招牌莎樂美腸薄餅」當然唔係浪得虛名啦,你唔好睇佢細細塊,其實實食落絕對唔簡單。
主要既沙樂美腸同埋水牛芝士,入口鹹鹹香香,加上餅底即叫即焗,脆到不得了,
唔洗幾分鐘就同朋友清哂成碟!

Signature Drinks
Green Tea Latte by Marukyu-Koyamaen - $49(H)

▫ 餐廳所用既咖啡機「Aremde NEXUS one」突破傳統技術框架,係視覺同功能混而一體,

亦榮獲2019年SCA最佳新產品獎。呢款咖啡機中間漏空,無左幅高牆阻住,方便食客隨時可以

為Barista打卡。今次試左呢杯「丸久小山園 · 抹茶拿鐵」,味道濃而不膩,帶少少抹茶既甘香,

面頭既拉花亦都好搶眼。而入口順滑微甜,完全係我杯茶呀。
2020-03-24
  • 卡邦尼培根意粉
  • 斯人若彩虹,遇見方知有
  • 招牌莎樂美腸薄餅
  • 丸久小山園 · 抹茶拿鐵