知唔知單身狗大時大節最忌係咩呀?唔係怕無另一半呀,係怕比人知道你無另一半呀。尤其是現今資訊咁流通既情況底下,想"毒"自在家中都幾難,為左令自己好過d,好似上次咁,就算白色情人節其實無乜特別,都要搵個男仔friend gay住過,唉!但獲獲都係咁,好容易日久生情咖喎。為左防止中途轉機,即刻約返個女神食餐飯平衡下心理先得。最近尖沙咀開左間主打日式鹿兒島直送和牛燒肉專門店「Wagyu Ya」,以我地獄廚神既技術希望唔會浪費左D和牛啦!👇📌Wagyu Ya Platter - ▪ Meat Eater - $688▫日式燒肉我真係比較少食,事關要我自己燒的確考起我,好彩今次大命有高人係旁邊指點,否則再靚既和牛都於事無補。今次試左佢地人氣大熱拼盤「肉食者」,以親民價錢食到四個部位,每個部位三件,聽落都覺得抵呀。排名不分分先後,由師傅介紹先由牛舌食起,然後按部就班到和尚頭(牛既後腿肉)、牛肩胛、西冷。先試左佢既牛舌,肉質特別柔軟,燒過之後相當香口,入口爽彈但唔會過韌,唔錯;而和尚頭色澤嫩紅,脂肪紋理分佈平均,好靚仔,燒到Medium,保留返肉身帶少少粉嫩,肉味濃郁油香好重,爽;而牛肩胛風味顯然唔同

📌Wagyu Ya Platter -
Meat Eater - $688

和尚頭(牛既後腿肉)牛肩胛西冷。先試左佢既牛舌,肉質特別柔軟,燒過之後相當香口,

保留返肉身帶少少粉嫩,肉味濃郁油香好重,爽;而牛肩胛風味顯然唔同,牛既脂肪香更加濃郁,

入口即溶,無得輸;最後試埋西冷,呢個部位既質感比較豐富,油脂甘香但分佈較少,

口感軟腍味道有層次,整體比我想像中有驚喜!

📌Main Dishes
"CLS" Foie Gras Wagyu Don - $248

▫ 打開餐牌見到"CLS",令我大開眼界!估唔到設計餐牌既員工都充分運用到現今網絡潮語,
值得欣賞,嘿!其實佢係一個好食到痴x線既「鵝肝和牛丼」,事關淨係賣相都流哂口水。

當中最搶眼既鵝肝食落油香十足,質感幼滑,無得頂;配上A4和牛肩胛肉 ,入口即融既感覺
再次呈現係我味蕾裡面,果然一個丼飯已經夠俘虜我個心!
2020-03-16
  • 肉食者